CHŁOPSKA PATELNIA – PODSMAŻANE ZIEMNIAKI Z CHORIZO I DODATKAMI

Kłaniam się nisko. Ostatnie dni w korpo przed urlopem, to połączenie tsunami, wybuchu kilku bomb atomowych, trzęsienia ziemi oraz zemsty faraona. Nagle musisz wykrzesać z siebie niespożyte pokłady energii, aby zrobić 300 % normy – czasem i to okazuje się za mało. Kto pracuje w KORPO czy innych tego typu miejscach, ten wie, o czym pisze. W sumie nie narzekam bo mam za co jeść i prowadzić bloga, a nawet na kilkudniowe wakacje znajdzie się hajsiwo.

Dobra, przejdźmy płynnie do dzisiejszej potrawy, która została stworzona na potrzeby korpo gonitwy. Jak wspomniałem z czasem u mnie krucho. Popołudniowe pichcenie ograniczyłem do trzech kwadransy, aby znaleźć jeszcze chwile odpoczynku przed treningiem (robię formę na wakacje 2020 :D). Przepis opiera się na sporej dawce węglowodanów i białka, które pomogą nie paść na pysk, tuż przed metą.

Z kuchennego ekwipunku potrzebny będzie WOK lub duża patelnia, ostry nóż i łopatka do mieszania. Głównym składnikiem są ziemniaki, najlepiej jak zostaną z obiadu, to zaoszczędzimy czas na gotowanie. Do „chłopskiej patelni” dodajemy chorizo, cebulę, cukinię i pieczarki. Na wszystko kładziemy sadzone jajo albo i trzy. Wszystko doprawiamy sporą ilością soli i ziół.

Jak w smaku? Napiszę szczerze, bo dobry chłopak jestem. Po ciężkim dniu w pracy, to wylizałem cały talerz i jeszcze za patelnię się zabrałem – 10/10. Danie szybkie, syte i bardzo smaczne. Pieczone ziemniaczki zawsze dobrze sprawdzają się w towarzystwie kiełbasy, warzyw i sadzonego jaja i dużej ilości posiekanego szczypioru. Jakbym nie szedł na trening to obowiązkowo, wjechałoby jeszcze do popicia zsiadłem mleko albo kefir. BOMBA!

 

Lubicie swojskie jadło?

 

Piona !

 

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 200 g chorizo / albo kiełbasy podwawelskiej
  • 200 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1/2 cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko sadzone
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • szczypiorek

 

Proces twórczy:

  1. Podsmażyć na oleju rzepakowym pokrojoną w piórka cebulę (zeszklić na złoty kolor).
  2. Dodać pieczarki pokrojone w ćwiartki, chorizo pokrojone w kostkę oraz cukinię pokrojoną w kostkę. Smażyć 5-7 minut.
  3. Pokroić ugotowane ziemniaki na talarki. Dodać do reszty składników. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Przecisnąć czosnek przez praskę. Dokładnie wymieszać. Smażyć 3-4 minuty.
  4. Podawać z jajkiem sadzonym. Całość posypać obficie szczypiorkiem.

1-IMG_2770 1-IMG_2773 1-IMG_2780

Dodaj komentarz