SMAŻONE BATONY – SNICKERS, MARS, TWIX

Podczas jednego z food truck-owych zlotów, natrafiłem na smażone batony. Batony znanych marek, obtoczone były w cieście naleśnikowym. Bomba smakowa! Z każdym gryzem tej słodyczy, przenosiłem się do dzieciństwa. Tak bardzo mi te batony posmakowały, że postanowiłem odtworzyć ich wygląd, smak w domowej kuchni. Metodą prób i błędów wykrystalizowała się właściwa receptura.

Smażone batony odnajdą swoich zwolenników, nie tylko wśród dzieci. Jak skosztujecie tej bomby, wspomnicie moje słowa.

 

Składniki:

250 g mąki pszennej

200 ml mleka 2%

1 jajko

100 g cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

ulubione batony: snickers, mars, twix itp…

1 l oleju rzepakowego

 

Proces twórczy:

  1. Mąkę przesiewamy. Następnie dodajemy mleko, jajko, cukier oraz proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto mikserem.
  2. Rozgrzewamy olej do 180 stopni Celsjusza.
  3. Ulubione batony wrzucamy do ciasta. Dokładnie obtaczamy.
  4. Panierowane batony wkładamy do tłuszczu. Smażymy 5-8 minut. Na koniec odsączamy papierowymi ręcznikami nadmiar oleju.

Dodaj komentarz