Weekend postanowiłem zakończyć miłym akcentem. Z przyrządzonych rano tortilli wyczarowałem meksykańskie chimichanga. Chimichanga to nic innego, niż smażona tortilla z ulubionym farszem. Prześledziłem całego meksykańskiego instagrama w poszukiwaniu najfajniejszego i najlepszego przepisu. Większości zdjęć, królowały tortille z chili con carne, grillowanym kurczakiem i guacamole. Wszystko wyglądało smakowicie. Ledwo co opanowałem ślinotok. Zrobiłem szybki przegląd lodówki i zapadła decyzja. Będzie chimichanga z chili con carne i sosem czosnkowym. Jak zaplanowałem, tak zrobiłem. W skrócie: „niebo w gębie”. Aha. Z tego co mi wiadomo, tortille można smażyć na głębokim oleju (jak frytki), albo na maśle. Wybrałem ten drugi sposób, na polskim masełku.
qué aproveche!
Składniki:
500 g mielonej wołowiny
4-6 placków tortilli
100 g masła
puszka pomidorów (400 g)
puszka czarnej fasoli
puszka kukurydzy
2 cebule czerwone
1 duża czerwona papryka
papryczka chili bez nasion
sól
pieprz ziołowy
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki cukru
łyżeczka papryki słodkiej
4-5 ząbki czosnku
sos czosnkowy
ser cheddar
Proces twórczy:
- Cebulę czerwoną podsmażamy na odrobinie oleju, do uzyskania szklistego koloru. Następnie cebulę przerzucamy do garnka. Na tej samej patelni smażymy mięso mielone, przyprawiamy je solą, pieprzem oraz 2 ząbkami czosnku. Smażymy do odparowania wody. Po usmażeniu przekładamy do garnka.
- Puszkę pomidorów dodajemy do mięsa i cebuli. Na małym ogniu gotujemy 10 minut. Przyprawiamy solą, cukrem, kuminem, papryką czerwoną oraz czosnkiem.
- Po 10 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną, papryczkę chili oraz fasolę i kukurydzę. Gotujemy 20-30 minut na małym ogniu pod przykryciem, aż większość wody odparuje. Farsz nie może być wodnisty.
- Rozkładamy tortille. Przepis na domowe tortille pszenne znajdzie -> tutaj
- Na środek tortilli nakładamy farsz. Posypujemy go serem cheddar. Zawijamy.
- Rozgrzewamy masło na patelni. Kładziemy chimichange stroną składania. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania chrupiącej tortilli.
- Podajemy z chimichurri, guacamole bądź sosem czosnkowym. Ja postawiłem tym razem na sos czosnkowy.