CHIMICHANGA, SMAŻONA TORTILLA Z CHILI CON CARNE

Weekend postanowiłem zakończyć miłym akcentem. Z przyrządzonych rano tortilli wyczarowałem meksykańskie chimichanga. Chimichanga to nic innego, niż smażona tortilla z ulubionym farszem. Prześledziłem całego meksykańskiego instagrama w poszukiwaniu najfajniejszego i najlepszego przepisu. Większości zdjęć, królowały tortille z chili con carne, grillowanym kurczakiem i guacamole. Wszystko wyglądało smakowicie. Ledwo co opanowałem ślinotok. Zrobiłem szybki przegląd lodówki i zapadła decyzja. Będzie chimichanga z chili con carne i sosem czosnkowym. Jak zaplanowałem, tak zrobiłem. W skrócie: „niebo w gębie”. Aha. Z tego co mi wiadomo, tortille można smażyć na głębokim oleju (jak frytki), albo na maśle. Wybrałem ten drugi sposób, na polskim masełku.

qué aproveche!

 

Składniki:

500 g mielonej wołowiny

4-6 placków tortilli

100 g masła

puszka pomidorów (400 g)

puszka czarnej fasoli

puszka kukurydzy

2 cebule czerwone

1 duża czerwona papryka

papryczka chili bez nasion

sól

pieprz ziołowy

1/2 łyżeczki kuminu

1/2 łyżeczki cukru

łyżeczka papryki słodkiej

4-5 ząbki czosnku

sos czosnkowy

ser cheddar

 

Proces twórczy:

  1. Cebulę czerwoną podsmażamy na odrobinie oleju, do uzyskania szklistego koloru. Następnie cebulę przerzucamy do garnka. Na tej samej patelni smażymy mięso mielone, przyprawiamy je solą, pieprzem oraz 2 ząbkami czosnku. Smażymy do odparowania wody. Po usmażeniu przekładamy do garnka.
  2. Puszkę pomidorów dodajemy do mięsa i cebuli. Na małym ogniu gotujemy 10 minut. Przyprawiamy solą, cukrem, kuminem, papryką czerwoną oraz czosnkiem.
  3. Po 10 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną, papryczkę chili oraz fasolę i kukurydzę. Gotujemy 20-30 minut na małym ogniu pod przykryciem, aż większość wody odparuje. Farsz nie może być wodnisty.
  4. Rozkładamy tortille. Przepis na domowe tortille pszenne znajdzie -> tutaj
  5. Na środek tortilli nakładamy farsz. Posypujemy go serem cheddar. Zawijamy.
  6. Rozgrzewamy masło na patelni. Kładziemy chimichange stroną składania. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania chrupiącej tortilli.
  7. Podajemy z chimichurri, guacamole bądź sosem czosnkowym. Ja postawiłem tym razem na sos czosnkowy.

Dodaj komentarz