BURRITO

1-IMG_2658

Kłaniam się nisko. Zacząłem wielkie odliczanie do upragnionego urlopu. Z każdym dniem coraz trudniej skupić się na czynnościach życia codziennego (czytaj praca i trening), gdyż myśli wędrują do momentu, kiedy wszystko będę mieć w dalekiej otchłani. Zanim jednak do tego dojdzie, muszą minąć jeszcze dwa tygodnie. Plan sam się nie zrobi i kondycja z nieba nie spadnie, więc szybko powracam na wysokie obroty.

Dzisiaj trochę poszalałem w kuchni. Naszła mnie ogromna ochota na burrito z pysznym farszem i chrupiącą tortillą. Jak szaleć to szaleć. Nie zastanawiałem się czy mam siły na pichcenie, tylko przeszedłem do działania. Z pomocą przyszedł mój wierny towarzysz Jack. Jack to cocker spaniel, który uwielbia smakować i recenzować kulinarne wariacje swojego Pana. Dzielnie czekał, aż coś spadnie z kuchennego blatu i trafi do pyszczka.

Farsz do burrito został zrobiony z wołowiny, w stylu „chili con carne”. Zrobiłem mniej wodniste, aby placek pszenny nie namókł od sosu. Nie toleruję „chemicznych” tortilli z supermarketów, więc ugniotłem domowe placki na bazie wody, mąki i oliwy. Robią się w mgnieniu oka. Gdy już wszystko było zrobione, zacząłem misję pod kryptonimem „składanie”. Rach, ciach, paf i burrito opiekało się w elektrycznym grillu. Jeszcze szybciej zostały pochłonięte. Jack-owi pozostało jedynie oblizanie talerza i resztka ryżu z krówką.

 

Piona!

 

Składniki:

Farsz mięsny

  • 400 g mielonej wołowiny (kark / antrykot)
  • 1 cebula czerwona
  • 1 papryka czerwona
  • 4-5 pomidorów malinowych
  • 100 ml wody / bulionu
  • 1/2 puszki czarnej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 4 ząbki czosnku
  • tymianek
  • garść świeżej kolendry
  • sól
  • pieprz
  • cukier trzcinowy

 

tortille pszenne

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól

 

dodatki

  • ser cheddar
  • sałata lodowa
  • ryż
  • śmietana 18 %
  • cebula czerwona

 

Proces twórczy:

  1. Przygotować farsz Chili Con Carne: zmielić mięso na drobnych oczkach.
  2. Podsmażyć na patelni pokrojoną w kostkę cebulę (4-5 minuty wystarczy).
  3. Dodać do cebuli zmielone mięso. Smażyć 8-10 minut.
  4. Sparzyć pomidory i obrać skórkę. Pokroić w grubą kostkę. Dodać do mięsa.
  5. Wlać do chili 100 ml bulionu.

  6. Dodać przyprawy: sól, pieprz, kumin, tymianek, cukier trzcinowy, papryka wędzona, papryka słodka, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz chili oraz pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną.
  7. Dusić całość pod przykryciem 20 minut.
  8. Wsypać odsączoną kukurydzę i czarną fasolę. Gotować kolejne 5 minut.
  9. Zagnieść ciasto. Połączyć mąkę z solą, wodą i oliwą. Dokładnie wygnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut. Uformować w wałek i podzielić na 6 części.
  10. Rozwałkować ciasto na tortille. Ciasto wrzucać na rozgrzaną do czerwoności patelni i piec z każdej strony po 40-60 sekund. Kłaść na talerz i przykryć wilgotną ściereczką, aby placki nie wyschły.
  11. Złożyć burrito. Na środek tortilli położyć ser cheddar. Następnie położyć sałatę lodową. Z lewej strony umieścić 2 łyżki ugotowanego ryżu. Po prawej stronie dać farsz chili con carne. Na całość położyć cebulę oraz polać wszystko śmietaną. Posypać jeszcze cheddarem.
  12. Zawinąć tortillę. Podpiec w elektrycznym grillu lub patelni / piekarniku.

1-IMG_2641 1-IMG_2643 1-IMG_2657 1-IMG_2658 1-IMG_2660 1-IMG_2661

Dodaj komentarz