BAZYLIOWE NALEŚNIKI Z SERKIEM RICOTTA I SZPINAKIEM

Witajcie w sobotnie popołudnie. Dzisiaj danie jarskie. Mianowicie na obiad polecają się bazyliowe naleśniki z wyjątkowym farszem, na bazie włoskiego serka ricotta, świeżych liści szpinaku oraz aromatycznych suszonych pomidorów. Wszystko zapiekane w pomidorowym sosie, który został mi z pizzy.

Danie bezmięsne, ale bardzo sycące. Po trzech naleśnikach miałem już pełen bak paliwa. Jako mięsożerca z krwi i kości polecam te odpicowane naleśniki. Wszystkie składniki pięknie się komponują i przenoszą nas na słoneczne polany Sycylii.

A Wy jakie polecacie naleśniki na słono?

 

Składniki:

ciasto (6-8 naleśników)

1 szklanka mąki

1 szklanka mleka

1 jajko

łyżka oleju

garść bazylii

 

farsz

300 g szpinaku

200 g ricotty

cebula

3 ząbki czosnku

4 pomidory suszone

sos pomidorowy

 

Proces twórczy:

  1. Przygotować ciasto. Zmiksować w blenderze mleko z bazylią. Następnie dodać mąkę, jajko, olej. Dokładnie wymieszać.
  2. Usmażyć naleśniki. Odłożyć na talerzu i przykryć ściereczką.
  3. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Doprowadzić do złotego koloru. Dodać liście szpinaku i dusić kilka minut. Wycisnąć przez praskę czosnek. Odstawić na bok do wystygnięcia.
  4. Wymieszać szpinak z serkiem ricotta. Doprawić solą morską i pieprzem.
  5. Naleśniki posmarować nadzieniem, dodać pokrojone pomidory suszone. Zawinąć w rulonik. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Polać sosem pomidorowym. Zetrzeć na wszystko parmezan.
  6. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni Celsjusza przez 10-15 minut.

1-IMG_0206 1-IMG_0210 1-IMG_0211

Dodaj komentarz