SAJGONKI

Elo, elo moi mili przyjaciele. Dzisiaj w mojej kuchni zawiało dalekim wschodem. Mianowicie zawitała kuchnia azjatycka. Zachciało mi się sajgonek. W promieniu kilku kilometrów od mojego zamieszkania, nie znajduje się żadna zacna restauracja, serwująca „krokieciki” chińskie. Dlatego trzeba było zebrać cztery litery i ruszyć do kuchni. Na szczęście wszystkie niezbędne produkty znajdowały się na wyciągnięcie ręki.

Najbardziej smakują mi sajgonki z farszem mięsnym. I takie też zrobiłem. Do przygotowania sajgonek użyłem łopatki wieprzowej. Ponadto w środku znajdziecie kapustę pekińską, marchewkę, cebulę dymkę, grzyby mun. Śmiało możecie dodać też kiełki fasoli mung – tego akurat nie miałem w spiżarni. Oczywiście farsz zawinięty został w papier ryżowy. Sajgonki smażyłem na głębokim tłuszczu, do uzyskania złotego koloru.

Sajgonki wyszły przepyszne. Farsz pełen azjatyckich aromatów. Papier ryżowy chrupki. Wszystko maczałem w domowym sosie słodko – kwaśnym. Nie mogę zapomnieć o „surówce od chińczyka”, która idealnie pasuje do sajgonek.

Poezja.

Takie małe, niewinne danie, a dające tyle przyjemności i radości. Jutro podzielę się z Wami, innym fajnym przepisem na „finger food”. Nie zapominajcie o śledzeniu profilu chillout z grillem na facebooku, instagramie i youtube.

Miłej soboty Wszystkim !

 

Składniki:

papier ryżowy

300 g mielonej łopatki wieprzowej

1 duża marchewka

cebulka dymka

2 ząbki czosnku

25 g grzybów mun

garść kapusty pekińskiej

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżka sosu rybnego

2 cm imbiru

starta skórka z 1/2 limonki

sól

pieprz

olej

 

Proces twórczy:

  1. Obrać i pokroić w cienkie słupeczki marchewkę (ewentualnie zetrzeć na grubych oczkach).
  2. Pokroić w drobną kostkę pęczek dymki.
  3. Podsmażyć marchewkę i dymkę. Następnie całość wrzucić do miski. Na patelni 2-3 minuty podsmażyć mięso przyprawione solą i pieprzem. Wrzucić do miski.
  4. Zalać gorącą wodą grzyby mun. Zostawić pod przykryciem na 10 minut. Odlać wodę i drobno posiekać. Dodać do miski.
  5. Do całości dodajemy: wyciśnięty czosnek, starty imbir, posiekaną kapustę, skórkę z limonki.
  6. Dodać sos sojowy, sos rybny. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  7. Zamoczyć papier ryżowy w zimnej wodzie. Położyć na drewnianą deskę.
  8. Nałożyć farsz (1 -2 łyżki) i zawijać jak krokiety. Wszystko musi być ciasno zawinięte, aby się nie rozwaliło podczas smażenia.
  9. Smażyć na głębokim tłuszczu przez 2-3 minuty z każdej strony (oleju powinno być ok. 2 cm wysokości patelni).
  10. Podawać z ulubionym sosem i surówką od chińczyka.

1-IMG_0272 1-IMG_0269 1-IMG_0266 1-IMG_0265

Dodaj komentarz