ZUPA GYROS

Kłaniam się nisko. Dawno, ale to dawno nie wrzucałem żadnego filmiku na kanał na YouTube. Pewnie zdecydowana większość z Was, nawet nie wie, że takowy istnieje. Postanowiłem trochę się pogimnastykować w kuchni, i nakręcić autorski przepis na zupę gyros.

Co to takiego zupa gyros? Jest to bardziej danie jednogarnkowe niż zupa, ale pozostańmy przy standardowej nazwie. Zupa powstała na bazie domowego bulionu drobiowo-wołowego, wysokiej jakości passaty pomidorowej, mięsa drobiowego i kilku warzyw. Oczywiście wleciały jeszcze przyprawy, a na koniec tarty cheddar. Co do mięsa to użyłem piersi kurczaka oraz podudzia pozbawionego skóry i kości. Kurczaka zamarynowałem w domowej mieszance przypraw gyros.

Z warzyw w zupie wylądowała czerwona papryka, chili, cebula, czosnek oraz konserwowa kukurydza. Taka naprawdę nic skomplikowanego w przygotowaniu zupy gyros nie ma. Wystarczy kupić wysokiej jakości produkty, a garnek zniknie szybciej niż myślicie.

Zachęcam Wszystkich do zasubskrybowania kanału na YouTube oraz śledzenia moich poczynań.

Pozdrawiam.

Piona!

Składniki:

  • 1,2 l bulionu drobiowo – wołowego
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula biała
  • ½ puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • 40 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki sosu sojowego

Mieszanka gyros

  • ½ łyżeczki wędzonej papryki chili
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ łyżki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • ½ łyżeczki majeranku
  • Sól

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć mięso. Pokroić w większą kostkę. Przełożyć do miski. Wlać olej rzepakowy, wsypać mieszankę przypraw. Wymieszać. Zawinąć miskę w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 60 minut.
  2. Pokroić umyte warzywa (papryka, cebula, czosnek) w kostkę.
  3. Podsmażyć cebulę z czosnkiem na złoty kolor. Następnie dodać zamarynowane mięso i smażyć 5-7 minut.
  4. Zagotować bulion. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przełożyć zawartość patelni i gotować na małym ogniu przez 20-30 minut.
  5. Przesmażyć na maśle paprykę czerwoną i chili. Dodać do zupy. Wlać passatę pomidorową i sos sojowy. Wsypać kukurydzę. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować kolejne 10-15 minut.
  6. Nalać zupę na talerz, na wierzch zetrzeć ser cheddar.
  7. Smacznego.