Kłaniam się nisko. Dzisiaj na bloga wlatuje przepis na jedno z moich ulubionych dań, czyli pieczone skrzydełka. Wprawdzie w skrzydełkach dużej ilości mięsa nie znajdziecie, ale jest w nich to coś, co powoduje, że mogę jeść je wiaderkami. Dzisiaj w nocy był finał futbolu amerykańskiego, i podczas transmisji, amerykanie zjedli ponad miliard skrzydełek w różnorodnej odsłonie. Niesamowite jaki mają spust. Mi jeszcze daleko do takiego wyczynu, ale coś tam podjadłem.
Tym razem przygotowałem skrzydełka w odsłonie orientalnej. Najpierw skrzydełka odpowiednio poporcjowałem, a następnie zamarynowałem w mieszance przypraw. Pod koniec pieczenia skrzydełka posmarowałem autorską glazurą, na bazie sosu słodkie chili, sosu sriracha, oraz sosu sojowego. Glazura pięknie się zarumieniła, oraz sprawiła, iż skórka była odpowiednio chrupiąca.
Nieskromnie powiem, że skrzydełka wyszły wyśmienite. Ostały się tylko same kości. Polecam do skrzydełek wspomniane sosy marki Mr.Ming oraz majonez chipotle.
Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 30 ml oleju rzepakowego
Marynata Sucha
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- ½ łyżki kuminu
- ½ łyżki curry
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 łyżeczka płaska soli
- ½ łyżeczki pieprzu mielonego
Glazura
- 3 łyżki sosu słodkie chili
- 1 łyżka sosu sriracha
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 20-30 ml wody przegotowanej
Proces twórczy:
- Umyć i osuszyć skrzydełka. Odciąć lotki, a następnie przepołowić skrzydełka na dwie części, przecinając pomiędzy chrząstką.
- Przygotować marynatę suchą. Wszystkie składniki marynaty wymieszać w moździerzu.
- Przełożyć skrzydełka do dużej miski. Wsypać marynatę. Wlać łyżkę sosu sojowego oraz olej rzepakowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 40 minut. Najlepiej na kilka godzin.
- Przełożyć skrzydełka na blachę. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.
- Przygotować glazurę. Wszystkie składniki wlać do miseczki. Dokładnie wymieszać.
- Wyjąć skrzydełka, i posmarować glazurą za pomocą pędzelka silikonowego. Wstawiś skrzydełka do piekarnika na kolejne 10 minut.
- Podawać z ulubionym sosem, pieczywem lub frytkami.
- Smacznego.




