Kłaniam się nisko. W środowy wieczór udamy się w kulinarną podróż do północnych Włoch, do prowincji Emilia-Romania, gdzie powstała piadina. Piadina to taki włoski placek przypominający tortillę. Powstaje z połączenia mąki pszennej, smalcu, oliwy, soli i wody. Początkowo piadinę wypiekano na ogniu, teraz do produkcji wykorzystuje się elektryczne grille bądź patelnie.
Sam placek można jeść z dobrej jakości oliwą i solą morską, ale też można wypełnić dobrodziejstwem. Najczęściej można dostać piadinę z mozzarellą, salami i warzywami. W moim wykonaniu znalazł się grillowany kurczak, dwa rodzaje serów (mimolette, cheddar), warzywa, sałata lodowa, majonez oraz warzywna salsa. Trzydzieści minut i kolacja gotowa.
Jak nie chce się Wam brudzić rąk w smalcu, to widziałem gotowe placki w biedzie. Oczywiście w składzie dostaniecie kilka ulepszaczy i magicznych składników E, ale jak to się mówi: „coś za coś”.
Jeżeli lubicie tortille, to śmiało polecam ten wariant placka pszennego. Najlepiej przygotować go z mąki do pizzy, czyli mąki typu 00. Z przepisu wychodzi około 10 sztuk, nie wykorzystane można zamrozić.
Piona!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typu 00
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g smalcu
- szczypta soli
- szczypta sody
- 200 ml mleka lub wody
Dodatki
- pierś kurczaka
- papryka
- cebula
- sałata
- majonez
- salsa warzywna
- ser mimolette
- ser cheddar
- pomidorki koktajlowe
- ogórek zielony
Proces twórczy:
- Umyć i osuszyć pierś z kurczaka. Usunąć błony i pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem, ew. przyprawą gyros.
- Usmażyć mięso na patelni grillowej.
- Pokroić paprykę w paski, cebulę w pióra, ogórki w kostkę, a pomidorki na ćwiartki.
- Przesiać mąkę. Przesiekać ze smalcem na stolnicy. Dodać sól, sodę oraz mleko (wodę). Wyrobić na jednolitą, elastyczną masę. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
- Ciasto podzielić na 130-140 gramowe kulki. Rozwałkować kultkę na cienki placek. Piec rozgrzanej, suchej patelni, aż pojawią się bąble. Przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze 20 -30 sekund.
- Złożyć placka. Na gorącą piadine położyć ser mimolette, następnie posmarować majonezem, położyć warzywa i kurczaka. Posypać tartym cheddarem. Polać obwicie salsą warzywną. Złożyć placka.
- Smacznego.



