PIADINA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

Kłaniam się nisko. W środowy wieczór udamy się w kulinarną podróż do północnych Włoch, do prowincji Emilia-Romania, gdzie powstała piadina. Piadina to taki włoski placek przypominający tortillę. Powstaje z połączenia mąki pszennej, smalcu, oliwy, soli i wody. Początkowo piadinę wypiekano na ogniu, teraz do produkcji wykorzystuje się elektryczne grille bądź patelnie.

Sam placek można jeść z dobrej jakości oliwą i solą morską, ale też można wypełnić dobrodziejstwem. Najczęściej można dostać piadinę z mozzarellą, salami i warzywami. W moim wykonaniu znalazł się grillowany kurczak, dwa rodzaje serów (mimolette, cheddar), warzywa, sałata lodowa, majonez oraz warzywna salsa. Trzydzieści minut i kolacja gotowa.

Jak nie chce się Wam brudzić rąk w smalcu, to widziałem gotowe placki w biedzie. Oczywiście w składzie dostaniecie kilka ulepszaczy i magicznych składników E, ale jak to się mówi: „coś za coś”.

Jeżeli lubicie tortille, to śmiało polecam ten wariant placka pszennego. Najlepiej przygotować go z mąki do pizzy, czyli mąki typu 00. Z przepisu wychodzi około 10 sztuk, nie wykorzystane można zamrozić.

Piona!

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typu 00
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g smalcu
  • szczypta soli
  • szczypta sody
  • 200 ml mleka lub wody

Dodatki

  • pierś kurczaka
  • papryka
  • cebula
  • sałata
  • majonez
  • salsa warzywna
  • ser mimolette
  • ser cheddar
  • pomidorki koktajlowe
  • ogórek zielony

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć pierś z kurczaka. Usunąć błony i pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem, ew. przyprawą gyros.
  2. Usmażyć mięso na patelni grillowej.
  3. Pokroić paprykę w paski, cebulę w pióra, ogórki w kostkę, a pomidorki na ćwiartki.
  4. Przesiać mąkę. Przesiekać ze smalcem na stolnicy. Dodać sól, sodę oraz mleko (wodę). Wyrobić na jednolitą, elastyczną masę. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
  5. Ciasto podzielić na 130-140 gramowe kulki. Rozwałkować kultkę na cienki placek. Piec rozgrzanej, suchej patelni, aż pojawią się bąble. Przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze 20 -30 sekund.
  6. Złożyć placka. Na gorącą piadine położyć ser mimolette, następnie posmarować majonezem, położyć warzywa i kurczaka. Posypać tartym cheddarem. Polać obwicie salsą warzywną. Złożyć placka.
  7. Smacznego.