Buenos dias! Dzisiejszy post na blogu pojawił się dzięki resztkom jedzenia. Nie ma nic lepszego, niż pozostałości po wcześniejszych szaleństwach w kuchni. Dzięki temu powstają nowe odsłony klasyków. Nasmażyłem naleśników jak dla całej Dywizji Komandosów. Oczywiście nie sprostałem kopie przepysznych naleśniczków. Walały się przez jakiś czas w lodówce, aż dostałem koszyk poobijanych pomidorów malinowych.
Pomidory wymagały szybkiej interwencji. Wiadomo było, że trzeba je zmiksować. Tak, krok po kroku powstało gęste Chili Con Carne, które posłużyło jako farsz do krokietów. Do chili con carne użyłem mięsa wołowego i wieprzowego w proporcji 50/50, kilku warzyw i mieszanki przypraw. Przy odrobinie chęci i kreatywności jesteśmy wstanie wyczarować pyszności z produktów, dla których jedynym miejscem byłby kosz na śmieci.
A Wy jakie krokiety lubicie najbardziej ?
Piona !
Składniki:
Ciasto na naleśniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka 3,2 % tłuszczu
- 1 jajko
- odrobina wody gazowanej
- szczypta soli i pieprzu
Chili Con Carne
- 400 g karku wołowego
- 400 g łopatki wieprzowej
- 100 ml bulionu
- 4-5 dużych pomidorów malinowych
- 1 duża cebula czerwona
- 1-2 papryczki chili
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki fasoli czerwonej
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżka papryki czerwonej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól
- pieprz
- śmietana 18%
Panierka
- jajko
- bułka tarta
Proces twórczy:
- Przygotować naleśniki: wszystkie składniki wymieszać za pomocą miksera.
- Usmażyć naleśniki.
- Przygotować Chili Con Carne: zmielić mięso na drobnych oczkach.
- Podsmażyć na patelni pokrojoną w kostkę cebulę (4-5 minuty wystarczy).
- Dodać do cebuli zmielone mięso. Smażyć 8-10 minut.
- Sparzyć pomidory i obrać skórkę. Pokroić w grubą kostkę. Dodać do mięsa.
- Wlać do chili 100 ml bulionu.
- Dodać przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, cukier trzcinowy, papryka wędzona, papryka słodka, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz papryczka chili pokrojona w kosteczkę.
- Dusić całość pod przykryciem 30 minut.
- Wsypać odsączoną kukurydzę i czerwoną fasolę. Gotować kolejne 5 minut.
- Złożyć krokiety. Do naleśnika włożyć ostudzony farsz mięsny. Złożyć w kopertę. Krokiety najpierw obtaczamy w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej.
- Smażyć na oleju z każdej strony po kilka minut do uzyskania złotego koloru bułki tartej. Uważać, aby nie spalić.
- Podawać ze śmietaną.