YELLOW CURRY

Gotowi na daleką podróż po smakach świata? W tej odsłonie zajrzymy do jednej z milionów wietnamskich wiosek i przygotujemy yellow curry. Podstawą przyrządzenia dobrego curry jest pasta. Pastę możecie przyrządzić samodzielnie albo kupić w dobrym dyskoncie. Pasta zrobiona jest na bazie trawy cytrynowej, czosnku, galangalu, czerwonego chili i idealnie łączy się z mlekiem kokosowym oraz kurczakiem. Nie znam osoby, której nie smakowałoby to danie.

 

Składniki:

  • 500 g piersi kurczaka
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 2 szalotki
  • trawa cytrynowa
  • 1 cm imbiru
  • 2 liście limonki
  • sok z 1 limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka pasty yellow curry
  • ryż lub kasza bulgur
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Proces twórczy:

  1. Do rozgrzanego WOK-u wrzucamy poszatkowaną w piórka szalotkę. Smażymy przez 1 minutę;
  2. Następnie do szalotki dodajemy łyżkę pasty yellow curry, którą smażymy 2 minuty intensywnie mieszając, aby nie przywarła do woka;
  3. Dolewamy bulion, sos sojowy, rozbitą trawę cytrynową, liście kafiru, starty imbir oraz wyciśnięty czosnek. Doprowadzamy bulion do wrzenia. Przykręcamy gaz. Dodajemy mleczko kokosowe oraz pierś pokrojoną w cienkie paseczki. Wszystko gotujemy do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Na sam koniec dodajemy sok z limonki oraz posiekaną kolendrę.

20161013_171315 20161013_171232

Dodaj komentarz