Gotowi na daleką podróż po smakach świata? W tej odsłonie zajrzymy do jednej z milionów wietnamskich wiosek i przygotujemy yellow curry. Podstawą przyrządzenia dobrego curry jest pasta. Pastę możecie przyrządzić samodzielnie albo kupić w dobrym dyskoncie. Pasta zrobiona jest na bazie trawy cytrynowej, czosnku, galangalu, czerwonego chili i idealnie łączy się z mlekiem kokosowym oraz kurczakiem. Nie znam osoby, której nie smakowałoby to danie.
Składniki:
- 500 g piersi kurczaka
- 200 ml mleka kokosowego
- 150 ml bulionu drobiowego
- 2 szalotki
- trawa cytrynowa
- 1 cm imbiru
- 2 liście limonki
- sok z 1 limonki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka pasty yellow curry
- ryż lub kasza bulgur
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Proces twórczy:
- Do rozgrzanego WOK-u wrzucamy poszatkowaną w piórka szalotkę. Smażymy przez 1 minutę;
- Następnie do szalotki dodajemy łyżkę pasty yellow curry, którą smażymy 2 minuty intensywnie mieszając, aby nie przywarła do woka;
- Dolewamy bulion, sos sojowy, rozbitą trawę cytrynową, liście kafiru, starty imbir oraz wyciśnięty czosnek. Doprowadzamy bulion do wrzenia. Przykręcamy gaz. Dodajemy mleczko kokosowe oraz pierś pokrojoną w cienkie paseczki. Wszystko gotujemy do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Na sam koniec dodajemy sok z limonki oraz posiekaną kolendrę.