Niespełna miesiąc pozostał do Świąt Wielkanocnych. Powoli zastanawiam się co będzie w tym roku gościło na moim świątecznym stole. Pewnie Was nie zaskoczę jak napiszę, że nie zabraknie barszczu i jajek pod każdą postacią. Kiedy w myślach powracam do dziecięcych lat, kiedy to cała rodzina spotykała się na Wielkanocnym śniadaniu – widzę, czuję i smakuję babciny pasztet. Jest to tak silne odczucie, że za każdym razem zabieram się za produkcję tego rarytasu.
Przepis jest prosty i szybki wykonaniu. Cały proces przygotowania nie potrwa dłużej niż 90 minut. Z podanych niżej składników wyjdą dwie średnie foremki.
Składniki:
500 g wątróbki drobiowej
700 g chudego boczku
3 średnie cebule
1 duża bułka pszenna
1 jajko
sól
pieprz
gałka muszkatowa
Proces twórczy:
- Mięso dokładnie myjemy i suszymy papierowymi ręcznikami. Dolną skórę z boczku odkrawamy. Podobną czynność powtarzamy przy wątróbce – czyścimy z białym żyłek. Wszystko kroimy większe kawałki.
- Bułkę kroimy w większe kawałki. Cebulę szatkujemy w pióra. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy wszystkie składniki. Dusimy całość 30-35 minut na małym ogniu. Często mieszamy, aby wątróbka się nie spaliła.
- Uduszone produkty odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wszystko przepuszczamy przez maszynkę. Do uzyskanej masy dodajemy jajko, sól, pieprz oraz łyżeczkę gałki muszkatowej. Wyrabiamy.
- Masę przekładamy go aluminiowych foremek.
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni Celsjusza. Pieczemy 45 minut.
- Najlepiej smakuje z pajdą swojskiego chleba i domowym masełkiem.