PASZTET Z WĄTRÓBKI DROBIOWEJ I BOCZKU

Niespełna miesiąc pozostał do Świąt Wielkanocnych. Powoli zastanawiam się co będzie w tym roku gościło na moim świątecznym stole. Pewnie Was nie zaskoczę jak napiszę, że nie zabraknie barszczu i jajek pod każdą postacią. Kiedy w myślach powracam do dziecięcych lat, kiedy to cała rodzina spotykała się na Wielkanocnym śniadaniu – widzę, czuję i smakuję babciny pasztet. Jest to tak silne odczucie, że za każdym razem zabieram się za produkcję tego rarytasu.

Przepis jest prosty i szybki wykonaniu. Cały proces przygotowania nie potrwa dłużej niż 90 minut. Z podanych niżej składników wyjdą dwie średnie foremki.

Składniki:

500 g wątróbki drobiowej

700 g chudego boczku

3 średnie cebule

1 duża bułka pszenna

1 jajko

sól

pieprz

gałka muszkatowa

Proces twórczy:

  1. Mięso dokładnie myjemy i suszymy papierowymi ręcznikami. Dolną skórę z boczku odkrawamy. Podobną czynność powtarzamy przy wątróbce – czyścimy z białym żyłek. Wszystko kroimy większe kawałki.
  2. Bułkę kroimy w większe kawałki. Cebulę szatkujemy w pióra. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy wszystkie składniki. Dusimy całość 30-35 minut na małym ogniu. Często mieszamy, aby wątróbka się nie spaliła.
  3. Uduszone produkty odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wszystko przepuszczamy przez maszynkę. Do uzyskanej masy dodajemy jajko, sól, pieprz oraz łyżeczkę gałki muszkatowej. Wyrabiamy.
  4. Masę przekładamy go aluminiowych foremek.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni Celsjusza. Pieczemy 45 minut.
  6. Najlepiej smakuje z pajdą swojskiego chleba i domowym masełkiem.

1-DSC02937 1-DSC02950

Dodaj komentarz