WĘGIERSKI BOGRACZ

Uszanowanie. Wczoraj zmierzyłem się z „legendarnym” przepisem mojego taty na węgierską zupę, zwaną potocznie bograczem. Odkąd pamiętam, tata w okresie jesienno – zimowym raczył nas sytą zupą, pełną aromatów i mięsa. Przepis zdobył podczas jednej z wizyt na Węgrzech. Przez lata dopracowywał swą recepturę. Mam to szczęście, że przekazał mi kilka cennych wskazówek.

Przede wszystkim trzeba wziąć pod uwagę, że zupa najlepiej będzie smakowała następnego dnia. Wszystkie składniki potrzebują czasu, aby oddać wszystkie walory smakowe. Śmiało można powiedzieć, że bogracz jest daniem kompletnym, który zaspokoi każdego głodomora. W zupie znajdziemy zarówno mięso wołowe i wieprzowe. Drobniutki makaron i ziemniaki przemycą sporą ilość energii w postaci węglowodanów. Sproszkowane chili podkręci ostrość zupy. Słodkości bograczowi nada czerwona papryka.

Bogracz jest daniem czasochłonnym, nie licząc doby leżakowania będziemy musieli poświęcić ponad 2 godziny. Na pewno jest wart, każdej poświęconej minuty stania nad kuchenką. Ciekawi Was, które wykonanie lepiej mi smakowało ? Chciałbym Wam powiedzieć, że mój bogracz był lepszy od mego ojca, ale bym skłamał. Mój oceniam na 7/10. Następnym razem będzie ogień!

Pozdrawiam.

Piona!

 

Składniki:

  • 500 g karku wołowego
  • 500 g karku
  • 3 l bulionu warzywnego lub wołowego
  • 3 czerwone papryki
  • 3 cebule żółte
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 szklanki drobnego makaronu
  • puszka pomidorów
  • 1 opakowanie słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczka chili
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól
  • pierz

 

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć mięso. Pokroić na drobne kawałki.
  2. Podsmażyć wołowinę. Zalać 2 szklankami bulionu. Dusić przez 60 minut.
  3. Podsmażyć wieprzowinę na oleju przez 10 minut. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć kolejne 2-3 minuty, aż cebula nabierze złotego koloru. Dodać pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Wsypać opakowanie słodkiej papryki, przecisnąć czosnek przez praskę, dodać kminek, majeranek, chili, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać wszystko i dusić 5 minut.
  4. Podgrzać bulion w dużym garnku. Przełożyć uduszoną wołowinę z całym wywarem. Dodać wieprzowinę z wszystkimi dodatkami. Wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować 15 minut.
  5. Wsypać makaron. Gotować kolejne 15 minut.
  6. Bogracz smakuje najlepiej na drugi dzień.