CHLEB Z GARNKA

Kłaniam się nisko. Ostatnio uraczyłem Was przepisem na domowy smalczyk, który wszamałem na chrupiącej pajdzie, domowego pieczywa. Oczywiście mowa tu o chlebie z garnka, wielkim hicie kulinarnych grup społecznościowych. Ilu kucharzy i kucharek, tyle przepisów i patentów na to pyszne dobrodziejstwo. Przeanalizowałem kilka najpopularniejszych przepisów i rozpisałem swoje proporcje na przygotowanie ciasta.

Chleb z garnka należy przygotować dzień wcześniej, gdyż musi rosnąć minimum 12 godzin. Trochę czasu zejdzie zanim wgryziemy się w chrupiącą piętkę chlebka, ale warto. Unoszący się zapach wypiekanego chlebka z samego poranka, zrekompensuje godziny wyrastania pieczywa.

Proces twórczy jest banalny. Wystarczy przesiać mąkę przez sito, w wodzie rozpuścić drożdże, dodać sól i cukier, a na koniec dokładnie wymieszać ciasto. Chlebek piecze się 60 minut. Banalne.

Trzymajcie się w tą zimową niedzielę.

Piona!

 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typu 550
  • 400 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

 

Proces twórczy:

  1. Przesiać mąkę przez praskę lub sito. Dodać łyżeczkę soli.
  2. Rozpuścić drożdże w wodzie i cukrze.
  3. Dodać drożdże do mąki. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką na gładką masę. Przykryć ściereczką i odstawić na 12 godzin do wyrośnięcia.
  4. Ciasto uformować w kulkę na stolnicy oprószonej mąką.
  5. Nagrzać piekarnik do 230 stopni Celsjusza. Włożyć na 10 minut garnek z przykrywką (garnek musi się dobrze nagrzać).
  6. Przełożyć ciasto do gorącego garnka. Włożyć do piekarnika. Piec 30 minut.
  7. Przełożyć chleb na drugą stronę i piec kolejne 30 minut.
  8. Wyjąć chleb z garnka na metalową kratkę. Poczekać, aż chleb ostygnie.
  9. Smacznego 🙂