Kłaniam się nisko. Ostatnio uraczyłem Was przepisem na domowy smalczyk, który wszamałem na chrupiącej pajdzie, domowego pieczywa. Oczywiście mowa tu o chlebie z garnka, wielkim hicie kulinarnych grup społecznościowych. Ilu kucharzy i kucharek, tyle przepisów i patentów na to pyszne dobrodziejstwo. Przeanalizowałem kilka najpopularniejszych przepisów i rozpisałem swoje proporcje na przygotowanie ciasta.
Chleb z garnka należy przygotować dzień wcześniej, gdyż musi rosnąć minimum 12 godzin. Trochę czasu zejdzie zanim wgryziemy się w chrupiącą piętkę chlebka, ale warto. Unoszący się zapach wypiekanego chlebka z samego poranka, zrekompensuje godziny wyrastania pieczywa.
Proces twórczy jest banalny. Wystarczy przesiać mąkę przez sito, w wodzie rozpuścić drożdże, dodać sól i cukier, a na koniec dokładnie wymieszać ciasto. Chlebek piecze się 60 minut. Banalne.
Trzymajcie się w tą zimową niedzielę.
Piona!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typu 550
- 400 ml ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Proces twórczy:
- Przesiać mąkę przez praskę lub sito. Dodać łyżeczkę soli.
- Rozpuścić drożdże w wodzie i cukrze.
- Dodać drożdże do mąki. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką na gładką masę. Przykryć ściereczką i odstawić na 12 godzin do wyrośnięcia.
- Ciasto uformować w kulkę na stolnicy oprószonej mąką.
- Nagrzać piekarnik do 230 stopni Celsjusza. Włożyć na 10 minut garnek z przykrywką (garnek musi się dobrze nagrzać).
- Przełożyć ciasto do gorącego garnka. Włożyć do piekarnika. Piec 30 minut.
- Przełożyć chleb na drugą stronę i piec kolejne 30 minut.
- Wyjąć chleb z garnka na metalową kratkę. Poczekać, aż chleb ostygnie.
- Smacznego 🙂