Kłaniam się nisko. Wróciłem cały i zdrowy z krótkiego urlopu w Sopocie. Przez 4 dni wdychałem jod jak szalony, zwiedzałem różne gastronomiczne miejscówki na „Monciaku”, a przede wszystkim przełamałem barierę zimna i mors-owałem w Bałtyku. Szalony czas zaowocował nową energią, którą zamierzam przełożyć na talerz. Jak będzie? Przekonacie się w kolejnych relacjach z mojej kuchni.
W między czasie kiedy odpoczywałem na północy Polski, zawitał do mojego domu kurier z przesyłką od firmy Patak’s. Dostarczyli kilka produktów i rzucili mi kulinarne wyzwanie dotyczące konkursu, który organizują. Patak;s specjalizuje się w produktach kuchni Indyjskiej. Pierwszy raz z ich produktami spotkałem się w Irlandii przy okazji odwiedzin u rodziny. Sposób konsumpcji był prosty, podsmażony ryż z sosem butter chicken i ugotowany ryż. Tym razem postaram się o większą kreatywność.
W Indiach nie byłem. Oglądałem programy na National Geographic oraz Slummdoga, byłem w kilku ciekawych knajpkach specjalizujących się w kuchni indyjskiej i wiem co to – tuk tuk. Nie będę się mądrzył, więc przemycę charakterystyczne smaki Indii do moich potraw, które robię na co dzień.
Dzisiaj zaszaleję. Klasykę polskiej kuchni przerobię na danie międzynarodowe. Gołąbki znają i kochają wszyscy. Jakiś czas już na polskich stołach furorę robią gołąbki bez zawijania, a co powiecie na gołąbki w sosie indyjskim Mild Curry ? Sos mild curry charakteryzuje kokosowy smak z nutą pomidorów i papryki. Zapraszam do kulinarnej podróży, będzie smacznie.
Piona !
Składniki:
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- 500 g białej kapusty
- 150 g ryżu basmanti
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżej kolendry
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 słoik Pomidorowy Mild Curry firmy Patak’s
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 100 ml wody
- sól
- pieprz
Proces twórczy:
- Zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać drobno kapustę białą. Odcedzić i przepłukać zimną wodą.
- Wrzucić kapustę do wrzącej wody, blanszować 2-3 minuty.
- Pokroić w drobną kostkę cebulę. Zeszklić na maśle na złoty kolor.
- Wrzucić mięso, cebulę i kapustę do miski. Wbić 2 jajka. Wsypać ryż i doprawić papryką wędzoną, przeciśniętym czosnkiem, posiekaną kolendrą oraz solą i pieprzem.
- Wyrobić na gładką masę. Uformować małe kotleciki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Przygotować sos. Wymieszać sos pomidorowy mild curry z krojonymi pomidorami i wodą.
- Zalać gołąbki sosem. Gołąbki powinny być całe zakryte sosem.
- Piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Podawać z ziemniakami, pieczywem bądź chlebkiem naan.