GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIE W SOSIE POMIDOROWYM

Kłaniam się nisko. Wróciłem cały i zdrowy z krótkiego urlopu w Sopocie. Przez 4 dni wdychałem jod jak szalony, zwiedzałem różne gastronomiczne miejscówki na „Monciaku”, a przede wszystkim przełamałem barierę zimna i mors-owałem w Bałtyku. Szalony czas zaowocował nową energią, którą zamierzam przełożyć na talerz. Jak będzie? Przekonacie się w kolejnych relacjach z mojej kuchni.

W między czasie kiedy odpoczywałem na północy Polski, zawitał do mojego domu kurier z przesyłką od firmy Patak’s. Dostarczyli kilka produktów i rzucili mi kulinarne wyzwanie dotyczące konkursu, który organizują. Patak;s specjalizuje się w produktach kuchni Indyjskiej. Pierwszy raz z ich produktami spotkałem się w Irlandii przy okazji odwiedzin u rodziny. Sposób konsumpcji był prosty, podsmażony ryż z sosem butter chicken i ugotowany ryż. Tym razem postaram się o większą kreatywność.

W Indiach nie byłem. Oglądałem programy na National Geographic oraz Slummdoga, byłem w kilku ciekawych knajpkach specjalizujących się w kuchni indyjskiej i wiem co to – tuk tuk. Nie będę się mądrzył, więc przemycę charakterystyczne smaki Indii do moich potraw, które robię na co dzień.

Dzisiaj zaszaleję. Klasykę polskiej kuchni przerobię na danie międzynarodowe. Gołąbki znają i kochają wszyscy. Jakiś czas już na polskich stołach furorę robią gołąbki bez zawijania, a co powiecie na gołąbki w sosie indyjskim Mild Curry ? Sos mild curry charakteryzuje kokosowy smak z nutą pomidorów i papryki. Zapraszam do kulinarnej podróży, będzie smacznie.

Piona !

 

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 500 g białej kapusty
  • 150 g ryżu basmanti
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 słoik Pomidorowy Mild Curry firmy Patak’s
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 100 ml wody
  • sól
  • pieprz

 

Proces twórczy:

  1. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać drobno kapustę białą. Odcedzić i przepłukać zimną wodą.
  2. Wrzucić kapustę do wrzącej wody, blanszować 2-3 minuty.
  3. Pokroić w drobną kostkę cebulę. Zeszklić na maśle na złoty kolor.
  4. Wrzucić mięso, cebulę i kapustę do miski. Wbić 2 jajka. Wsypać ryż i doprawić papryką wędzoną, przeciśniętym czosnkiem, posiekaną kolendrą oraz solą i pieprzem.
  5. Wyrobić na gładką masę. Uformować małe kotleciki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  6. Przygotować sos. Wymieszać sos pomidorowy mild curry z krojonymi pomidorami i wodą.
  7. Zalać gołąbki sosem. Gołąbki powinny być całe zakryte sosem.
  8. Piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  9. Podawać z ziemniakami, pieczywem bądź chlebkiem naan.