Kłaniam się nisko. Weekend zapowiada się gorąco więc pakuję grilla i ruszam w plener. Oczywiście wczoraj sprawdziłem pogodę na trzech portalach i przygotowałem „wsady” na grilla. Nie lubię gotowych zestawów grillowych dostępnych w dyskontach (może chcecie jakiś test mięsiwa w marynacie na ruszt ?), dlatego też zawsze wcześniej planuję co będę grillować. Po namyśle padł wybór między innymi na burgera z karkówki.
KarkBurger to idealnie zamarynowany stek z karkówki wieprzowej, świeże warzywa i dwa zajebiste sosy. Marynatę przygotowałem na bazie musztardy i miodu. Miód podczas pieczenie pięknie się skarmelizuje i utworzy chrupiącą warstwę na steku. Do tego burgerka polecam sos musztardowo – miodowy oraz sos śmietanowy. Połączenie wszystkich składników ukaże nam nowe, lepsze oblicze „oklepanej” karkówki.
Składniki:
500 g karkówki wieprzowej
ciabatta
sałata
pomidor malinowy
cebula czerwona
marynata:
4 łyżki musztardy
1 łyżka miodu
sól
pieprz
sos śmietanowy:
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżka majonezu
szczypta soli morskiej
szczypta cukru
szczypta pieprzu
1/2 łyżeczki suszonej cebuli
sos musztardowy
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
1 1/2 łyżka majonezu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
sól morska
pieprz ziołowy
Proces twórczy:
- Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Kroić steki o grubości 2-3 cm. Rozbić kotlety lekko pięścią.
- Przygotować marynatę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Stek marynować przez 2-3 godziny. Najlepiej zostawić w lodówce na noc.
- Przygotować sosy. Wszystkie składniki sosów połączyć ze sobą. Włożyć do lodówki.
- Pokroić warzywa.
- Rozpalić grilla.
- Karczek grillować z każdej strony po 8-12 minut. Podczas pieczenia smarować pędzelkiem mięso pozostałą marynatą.
- Ciabattę grillować 1 minutę.
- Złożyć kanapkę: dolna część ciabatty -> sos musztardowy -> sałata -> stek -> warzywa -> sos śmietanowy -> górna część ciabatty