KARK BURGER – KARKÓWKA MUSZTARDOWO – MIODOWA

Kłaniam się nisko. Weekend zapowiada się gorąco więc pakuję grilla i ruszam w plener. Oczywiście wczoraj sprawdziłem pogodę na trzech portalach i przygotowałem „wsady” na grilla. Nie lubię gotowych zestawów grillowych dostępnych w dyskontach (może chcecie jakiś test mięsiwa w marynacie na ruszt ?), dlatego też zawsze wcześniej planuję co będę grillować. Po namyśle padł wybór między innymi na burgera z karkówki.

KarkBurger to idealnie zamarynowany stek z karkówki wieprzowej, świeże warzywa i dwa zajebiste sosy. Marynatę przygotowałem na bazie musztardy i miodu. Miód podczas pieczenie pięknie się skarmelizuje i utworzy chrupiącą warstwę na steku. Do tego burgerka polecam sos musztardowo – miodowy oraz sos śmietanowy. Połączenie wszystkich składników ukaże nam nowe, lepsze oblicze „oklepanej” karkówki.

 

Składniki:

500 g karkówki wieprzowej

ciabatta

sałata

pomidor malinowy

cebula czerwona

marynata:

4 łyżki musztardy

1 łyżka miodu

sól

pieprz

sos śmietanowy:

4 łyżki śmietany 18%

1 łyżka majonezu

szczypta soli morskiej

szczypta cukru

szczypta pieprzu

1/2 łyżeczki suszonej cebuli

sos musztardowy

1 łyżka musztardy

1 łyżka miodu

1 1/2 łyżka majonezu

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

sól morska

pieprz ziołowy

 

Proces twórczy:

  1. Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Kroić steki o grubości 2-3 cm. Rozbić kotlety lekko pięścią.
  2. Przygotować marynatę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Stek marynować przez 2-3 godziny. Najlepiej zostawić w lodówce na noc.
  3. Przygotować sosy. Wszystkie składniki sosów połączyć ze sobą. Włożyć do lodówki.
  4. Pokroić warzywa.
  5. Rozpalić grilla.
  6. Karczek grillować z każdej strony po 8-12 minut. Podczas pieczenia smarować pędzelkiem mięso pozostałą marynatą.
  7. Ciabattę grillować 1 minutę.
  8. Złożyć kanapkę: dolna część ciabatty -> sos musztardowy -> sałata -> stek -> warzywa -> sos śmietanowy -> górna część ciabatty

Dodaj komentarz