Po tłustym czwartku już nie ma śladu, może po za kostką smalcu, która spogląda na mnie za każdym razem kiedy otwieram lodówkę. Nie chcą ponowny raz kontaktu z wieprzowym tłuszczem, kombinowałem co z niego zrobić. Schabowego już jadłem, na pączki czy faworki nie mam ochoty. Jedynym sensownym pomysłem, który przywędrował do mojej głowy, było wykonanie domowych tortilli i wykorzystanie ich do wrapów. Pomysł padł, więc zakasałem rękawy i ruszyłem do wyrabiania idealnego ciasta, wywodzącego się z gorącej o tej porze Meksyku.
Przepis na domowe tortille jest banalny. Wystarczy zagnieść mąkę pszenną z wodą, solą i smalcem. Zawinąć w folię spożywczą i zostawić na godzinę, aby ciasto odpoczęło. Po 60 minutach dzielimy na 10-16 części, formujemy kuleczki i rozwałkowujemy. Potem pozostaje tylko podpiec na patelni. Gotowe.
Pierwsza część planu wykonana. Kolejnym etapem przygotowania było wyczarowanie farszu do wrapa. Z pomocą przyszedł antrykot, który czekał na swoje 5 minut w zamrażarce. Zamrożony stek pokroiłem na cieniutkie plasterki. Odłożyłem na 15 minut, aby zdążyło się odmrozić. Przyprawiłem standardowo solą i grubo zmielonym czarnym pieprzem i podsmażyłem na masełku z obu stron po 30-40 sekund z każdej strony. Tortille posmarowałem majonezem domowej produkcji, wrzuciłem krowę i resztę warzywnych dodatków. Zapiekłem w elektrycznym grillu.
Ale to było dobre !!!
Składniki:
Tortille pszenne
350 g mąki pszennej
50 g smalcu
150 ml gorącej wody
łyżeczka soli
Wrap
200 g antrykotu wołowego
pomidor malinowy
ogórek zielony
cebula czerwona
jalapeno
zielony pieprz
mix sałat
Proces twórczy:
-
Przesiać mąkę do miski. Dodać posiekany smalec i łyżeczkę soli.
-
Zalać gorącą wodą smalec, aby lekko się rozpuścił. Zagnieść wszystko widelcem.
-
Wyrabiać ręcznie ciasto przez 10 minut. Ciasto musi być gładkie i elastyczne.
-
Zawinąć w folię i odłożyć na godzinę.
-
Podzielić ciasto na 10-16 części.
-
Cienko rozwałkować. Rozgrzać dobrze patelnię. Smażyć po 30-40 sekund z każdej strony, aż powstaną powietrzne bąble i pojawią się brązowe plamki.
-
Wyłożyć na talerz i przykryć wilgotną ściereczką. Powtórzyć proces z każdą kulką.
-
Pokroić zamrożony antrykot na cienkie paseczki.
-
Przyprawić mięso pieprzem i solą. Smażyć na maśle po 40 sekund z każdej strony.
-
Tortille posmarować sosem / majonezem. Dodać mięso i resztę ulubionych składników. Zawinąć wrapa. Zapiec w piekarniku albo elektrycznym grillu.