TORTILLE PSZENNE / WRAP Z WOŁOWINĄ

Po tłustym czwartku już nie ma śladu, może po za kostką smalcu, która spogląda na mnie za każdym razem kiedy otwieram lodówkę. Nie chcą ponowny raz kontaktu z wieprzowym tłuszczem, kombinowałem co z niego zrobić. Schabowego już jadłem, na pączki czy faworki nie mam ochoty. Jedynym sensownym pomysłem, który przywędrował do mojej głowy, było wykonanie domowych tortilli i wykorzystanie ich do wrapów. Pomysł padł, więc zakasałem rękawy i ruszyłem do wyrabiania idealnego ciasta, wywodzącego się z gorącej o tej porze Meksyku.

Przepis na domowe tortille jest banalny. Wystarczy zagnieść mąkę pszenną z wodą, solą i smalcem. Zawinąć w folię spożywczą i zostawić na godzinę, aby ciasto odpoczęło. Po 60 minutach dzielimy na 10-16 części, formujemy kuleczki i rozwałkowujemy. Potem pozostaje tylko podpiec na patelni. Gotowe.

Pierwsza część planu wykonana. Kolejnym etapem przygotowania było wyczarowanie farszu do wrapa. Z pomocą przyszedł antrykot, który czekał na swoje 5 minut w zamrażarce. Zamrożony stek pokroiłem na cieniutkie plasterki. Odłożyłem na 15 minut, aby zdążyło się odmrozić. Przyprawiłem standardowo solą i grubo zmielonym czarnym pieprzem i podsmażyłem na masełku z obu stron po 30-40 sekund z każdej strony. Tortille posmarowałem majonezem domowej produkcji, wrzuciłem krowę i resztę warzywnych dodatków. Zapiekłem w elektrycznym grillu.

Ale to było dobre !!!

Składniki:

Tortille pszenne

350 g mąki pszennej

50 g smalcu

150 ml gorącej wody

łyżeczka soli

Wrap

200 g antrykotu wołowego

pomidor malinowy

ogórek zielony

cebula czerwona

jalapeno

zielony pieprz

mix sałat

Proces twórczy:

  1. Przesiać mąkę do miski. Dodać posiekany smalec i łyżeczkę soli.

  2. Zalać gorącą wodą smalec, aby lekko się rozpuścił. Zagnieść wszystko widelcem.

  3. Wyrabiać ręcznie ciasto przez 10 minut. Ciasto musi być gładkie i elastyczne.

  4. Zawinąć w folię i odłożyć na godzinę.

  5. Podzielić ciasto na 10-16 części.

  6. Cienko rozwałkować. Rozgrzać dobrze patelnię. Smażyć po 30-40 sekund z każdej strony, aż powstaną powietrzne bąble i pojawią się brązowe plamki.

  7. Wyłożyć na talerz i przykryć wilgotną ściereczką. Powtórzyć proces z każdą kulką.

  8. Pokroić zamrożony antrykot na cienkie paseczki.

  9. Przyprawić mięso pieprzem i solą. Smażyć na maśle po 40 sekund z każdej strony.

  10. Tortille posmarować sosem / majonezem. Dodać mięso i resztę ulubionych składników. Zawinąć wrapa. Zapiec w piekarniku albo elektrycznym grillu.

1-IMG_0573 1-IMG_05781-IMG_0580 1-IMG_05791-IMG_0565

 

Dodaj komentarz