ROLADKA Z PIERSI KURCZAKA FASZEROWANA SZPINAKIEM

Witam Wszystkich serdecznie. Po całym szaleństwie świąteczno – noworocznym znalazłem chwilę czasu na relaks przed moim 14 calowym wyświetlaczem laptopa. Przeglądając portale społecznościowe, zaobserwowałem jak co roku wylew postanowień „Nowy Rok, nowy ja”. No właśnie, jak to jest u Was z tego tupu postanowieniami ? U mnie od wielu lat nie występują, bo wiem, że magiczna data 1-ego stycznia nie sprawi „cudu nad Wisłą”. Bez wewnętrznego przekonania, nie byłem wstanie wprowadzić zmian na stałe. Zwykle „słomiany zapał” przemijał po kilku dniach. Dlatego teraz nie liczy się data, tylko wewnętrzna chęć zmiany.

Dobra. Koniec wywodu. Pomęczyłem Was swoimi żalami.

W dniu wczorajszym naszła mnie ochota na pierś kurczaka i pieczone ziemniaki. Jednak czułem w głębi duszy chęć poeksperymentowania. Takim właśnie sposobem powstał odpicowany „cycek” kury, nafaszerowany szpinakiem i serm feta. Całość została owinięta plastrami boczku. Nieskromnie napiszę, że wyszło przepyszne. Nie spodziewałem się, że z resztek wyjdzie takie cudeńko. Pierś była soczysta, bekon chrupiący, a feta idealnie roztopiła się po szpinaku. Pieczone ziemniaczki pięknie wkomponowały się w całe danie. Polecam Wszystkim, którym znudziły się zwykłe, tłuczone piersi kurczaka w panierce.

 

Składniki:

2 piersi z kurczaka lub indyka

12-16 plastrów boczku (cienko pokrojonego)

łyżka masła

200 g świeżego szpinaku

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

50 g sera feta

sól

pieprz

 

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć filet z kurczaka (indyka). Naciąć kieszonkę.
  2. Rozgrzać patelnię. Wrzucić łyżkę masła. Pokroić cebulę w kostkę, następnie zeszklić na złoty kolor. Dorzucić szpinak. Dusić kilka minut. Przyprawić solą i pieprzem.
  3. Przyprawić filet solą i pieprzem z każdej strony. Do kieszonki włożyć 2 łyżki szpinaku, 2-3 kosteczki sera feta oraz pokrojony czosnek. Dodatkowo paprykę czerwoną pokrojoną w cienkie paseczki. Zamknąć kieszonki.
  4. Owinąć roladki boczkiem.
  5. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piec roladki na brytfance przez 40 minut.
  6. Podawać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.

1-IMG_0180 1-IMG_0184 1-IMG_0186 1-IMG_0192

Dodaj komentarz