GRILLOWANE SKRZYDEŁKA

Kłaniam się nisko. Dzisiaj szybki przepis na moją ulubioną część kurczaka, czyli czas na skrzydełka. Mogę się nimi zajadać w nieskończoność, nie ma takiej ilości, której bym nie pochłonął. Najbardziej lubię w marynacie bbq z ostrym sosem. Jednak w ubiegły weekend na ruszt wrzuciłem w marynacie indyjskiej.

Jakiś czas temu firma Patak’s Polska przysłała mi kilka swoich produktów. Między innymi w paczce znalazła się marynata Madras Paste Pots. Zanim jednak wysmarowałem nią skrzydełka, zrobiłem jeszcze jeden zabieg, aby mięso było soczyste jak całusy mojej żony.

Na kilka godzin skrzydełka wsadziłem do solanki, dzięki temu mięso się nie wysuszyło na ruszcie. Następnym patentem, który ułatwił mi życie była torebka strunowa, zamykana na suwak. Skrzydełka wrzuciłem do torebki, dodałem marynatę, zasunąłem suwak, i dokładnie wytrzepałem niczym barman swój „szejker”. Ręce czyste, zero naczyń do mycia, tylko żyć i nie umierać. Skrzydełka w niecałe 25 minuty spędziły na ruszcie. Chutney z mango świetnie sprawdził się jako dip. Polecam ten zestaw.

P.S.

Jutro święto! Światowy dzień burgera. Coś tam się pojawi na facebook-u.

Tymczasem.

Piona!

 

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek
  • 2×70 g marynaty MADRAS PASTE POTS

 

Solanka

  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie

Proces twórczy:

  1. Zagotować wodę z dodatkiem soli, liści laurowych i ziela angielskiego. Wystudzić.
  2. Umyć skrzydełka. Odkroić lotki. Skrzydełka wrzucić do zimnej solanki i włożyć do lodówki na 12 godzin.
  3. Wyjąć i osuszyć papierowym ręcznikiem skrzydełka. Przełożyć do strunowego woreczka.
  4. Dodać marynatę, zamknąć woreczek i dokładnie wymieszać. Włożyć skrzydełka do lodówki n 2-3 godziny.
  5. Ułożyć skrzydełka na tacce aluminiowej, grillować 20-25 minut (w połowie czasu przewrócić na drugą stronę).
  6. Podawać z chutney mango lub ulubionym dipem.
  7. Smacznego.