Powoli odzyskuję wigor po przebytej grypie. Dzisiaj pojawiły się chęci na poważniejsze zabawy w kuchni. Na obiad zaplanowaną miałem piersi kurczaka. Opcji było kilka, ale podjąłem decyzję, że przygotuję domowe „makczikeny”. Słowo się rzekło. Wyjąłem maszynkę do mięsa i zmieliłem kurczoka na grubych oczkach. Przyprawiłem standardowo solą i pieprzem i dopiero zacząłem się zastanawiać co dalej…
Pewnie mieliście okazję choć raz w swoim życiu zgrzeszyć, i zjeść śmieciowe jedzenie w najpopularniejszym w świecie fast foodzie. Pewnie znajdą się też tacy, co mieli nawet okazję zjeść kanapkę zwaną McChicken. Dla niewtajemniczonych śpieszę z pomocą. McChicken to kanapka w której, sercem jest zmielona pierś kurczaka uformowana w kształcie burgera. Obtoczona jest w panierce z bułki tartej. Doszły mnie słuchy, że kotlet wrzucają do głębokiego tłuszczu.
Drogą dedukcji posklejałem kulinarne techniki jakie muszę wykorzystać, aby uzyskać oczekiwany rezultat. Przyprawione mięso podzieliłem na 200 gramowe kulki. Uformowałem je w kształt burgera i zanurzyłem w rozbełtanym jajku, a następnie obficie posypałem bułką tartą z każdej strony. Znowu poprawiłem kształty kotleta i położyłem na drewnianą deskę. Postąpiłem tak z każdą kulką drobiu. Na sam koniec włożyłem deskę do zamrażarki na 10 godzin, aby kotlety nie rozpadły się podczas smażenia. Trochę zachodu słońca przy przygotowaniu domowych burgerów z kuroczoka jest, ale smak zwróci Wam z nawiązką poświęcony czas.
Składniki:
McChickeny
800 g piersi z kurczaka
bułka tarta
2 jajka
sól
pieprz
dodatki
bułki do burgerów
cebula czerwona
pomidor
ogórek zielony
sałata lodowa
majonez
Proces twórczy:
-
Umyć i osuszyć mięso. Zmielić na grubych oczkach. Doprawić solą i pieprzem.
-
Uformować burgery. Burgery obtoczyć z każdej strony w rozbełtanym jajku, a następnie powtórzyć czynność z bułką tartą. Tak samo jak przy robieniu kotletów schabowych.
-
Położyć burgery drobiowe na drewnianej desce i wstawić do zamrażarki na kilkanaście godzin.
-
Rozgrzać olej w garnku do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wrzucać burgery pojedynczo. Smażyć od 8-10 minut, w zależności od grubości kotleta.
-
Podgrzać bułki w piekarniku. Pokroić resztę składników.
-
Wyjąć kotlet. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
-
Złożyć kanapkę -> bułka -> majonez -> sałata -> burger -> warzywa -> majonez -> bułka.