Żyjemy w czasach kiedy wszyscy gonią za marzeniami, pieniędzmi i innymi nabywanymi dobrami tego świata. Myślenie o własnej sylwetce powędrowało w stronę greckich herosów i bogiń. Chcemy być piękni i młodzi. Dbamy o wygląd i zaczynamy dostrzegać zalety zdrowej żywności. Jednak często popadamy z jednej skrajności w drugą. Jak słyszę że potrawy z grilla są tłuste, ciężkostrawne i kaloryczne to otwiera mi się nóż w kieszeni. Chcąc przekonać wszystkich sceptyków grillowania przygotowałem fit propozycję. Soczysta pierś kurczaka w towarzystwie młodych ziemniaczków i szparagów. Cóż chcieć więcej? Dokładkę!
Składniki:
- pierś kurczaka
- mozzarella
- pomidor
- oliwa z oliwek
- sól morska
- pieprz
- zioła prowansalskie
- szparagi
- ziemniaki
Proces twórczy:
- Myjemy i suszymy pierś. Następnie robimy nacięcia w piersi robiąc odstępy ok 5 mm;
- Kroimy mozzarellę i pomidora. Wkładamy pokrojone składniki w nacięcia – naprzemiennie;
- Pierś kładziemy na folię aluminiową. Polewamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami;
- Zawijamy wszystko w „kopertę” i grillujemy 20 minut;
- Podajemy z ziemniakami i szparagami.