Grillowana pierś kurczaka z mozzarellą i pomidorami

Żyjemy w czasach kiedy wszyscy gonią za marzeniami, pieniędzmi i innymi nabywanymi dobrami tego świata. Myślenie o własnej sylwetce powędrowało w stronę greckich herosów i bogiń. Chcemy być piękni i młodzi. Dbamy o wygląd i zaczynamy dostrzegać zalety zdrowej żywności. Jednak często popadamy z jednej skrajności w drugą.  Jak słyszę że potrawy z grilla są tłuste, ciężkostrawne i kaloryczne to otwi20160522_181213era mi się nóż w kieszeni. Chcąc przekonać wszystkich sceptyków grillowania przygotowałem fit propozycję. Soczysta pierś kurczaka w towarzystwie młodych ziemniaczków i szparagów. Cóż chcieć więcej? Dokładkę!

 

Składniki:

  • pierś kurczaka
  • mozzarella
  • pomidor
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • szparagi
  • ziemniaki

Proces twórczy:

  1. Myjemy i suszymy pierś. Następnie robimy nacięcia w piersi robiąc odstępy ok 5 mm;
  2. Kroimy mozzarellę i pomidora. Wkładamy pokrojone składniki w nacięcia – naprzemiennie;
  3. Pierś kładziemy na folię aluminiową. Polewamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami;
  4. Zawijamy wszystko w „kopertę” i grillujemy 20 minut;
  5. Podajemy z ziemniakami i szparagami.

20160522_181232-001 20160522_150452-001

 

Dodaj komentarz