Kłaniam się nisko. Dwa dni temu podzieliłem się przepisem na przepyszne tacos z wołowiną i chorizo. Podczas pichcenia narobiłem całą stertę placków tortilli. Dobrze wiecie, że nie lubię wyrzucać jedzenia, i zawsze staram się wykorzystać „resztki” do innego dania. Tym razem było podobnie. Kilka tortilli trafiło do śniadaniowych wrapów wypełnionych jajecznicą, a reszta została wykorzystana w dzisiejszym pomyśle na obiad. Pszenne tortille zamieniły się w quesadille z kurczakiem w panko.
Quesadilla to dwa placki tortilli wypełnione farszem, opieczone na patelni. Co quesadilla to inny pomysł na farsz. Ja, postawiłem dzisiaj na mięso z udek kurczaka, chorizo, ser cheddar, kukurydzę oraz salsę z pomidorów, ogórków, cebuli i pikantnych papryczek. Mięso z udek kurczaka wcześniej zamarynowałem w „meksykańskiej” mieszance przypraw, następnie zrobiłem panierkę z maślanki, i azjatyckiej bułki tartej panko, na sam koniec usmażyłem na oleju.
Quesadille podałem z kwaśną śmietaną. Oczywiście wyszła pyszna kompozycja. Soczysty kurczak w chrupiącej panierce, ciągnący się ser, smak i zapach lata ukryty w warzywach, oraz lekka pikanteria papryczek sprawiają, iż z każdym gryzem przenosimy się do Meksyku. Coś wspaniałego.
Dzisiaj na tyle,
Piona.
Składniki:
- 2 pszenne domowe tortille
- 500 g mięsa z udek kurczaka
- 500 ml maślanki
- 200 g panko
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka kuminu
- sól
- pieprz
Salsa
- 2 pomidory malinowe
- 2 ogórki gruntowe
- 1 mała cebula czerwona
- kukurydza
- marynowana papryczka chili
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
Dodatki
- 100 g sera cheddar
- 100 g chorizo
- garść kukurydzy
- 1/2 białej cebuli
- śmietana kwaśna
Tortille domowe
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 80 g smalcu
- sól
Proces twórczy:
- Umyć mięso i osuszyć papierowymi ręcznikami. Zamarynować w mieszance przypraw (papryka słodka i wędzona, czosnek, sól. pieprz, kumin, zioła prowansalskie). Przełożyć do pojemnika i włożyć do lodówki na 60 minut.
- Przygotować placki. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić na stolnicy, aż ciasto będzie jędrne i nie będzie żadnych grudek. Zawinąć w folię spożywczą na 30 minut.
- Podzielić ciasto na 10-12 części, podsypać mąką stolnicę i rozwałkować n cienkie placki. Placki smażyć na rozgrzanej patelni po 30 sekund na stronę, ewentualnie wrzucić na ruszt i grillować po 15-20 sekund na stronę. Tortillę przełożyć na talerz i przykryć wilgotną ściereczką.
- Przygotować panierkę do kurczaka. Do jednej miski wlać maślankę, do drugiej przesypać panko. Kurczaka obtoczyć w mące, następnie włożyć do maślanki, a na sam koniec dokładnie obtoczyć w panko.
- Na patelni rozgrzać 500 ml oleju, doprowadzić do temperatury 150 stopni Celsjusza. Smażyć kurczaka na złoty kolor z dwóch stron – 4 minuty na stronę. Odsączyć nadmiar tłuszczu ręcznikami papierowymi. Dodatkowo można kurczaka włożyć jeszcze na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza.
- Przygotować salsę. Ogórki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Usunąć miąższ z pomidorów, resztę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, polać oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Pokroić w kostkę chorizo. Podsmażyć na suchej patelni, aż wytopi się większość tłuszczu. Przełożyć kiełbasę do miseczki.
- Położyć na suchej patelni pierwszy placek tortilli. Następnie rozprowadzić garść sera cheddar lub goudy, następnie położyć pokrojonego kurczaka i chorizo, cebulę pokrojoną w pióra i konserwową kukurydzę. Na koniec obsypać wszystko kolejną garścią sera, i położyć drugą tortillę. Na koniec przygnieść całość talerzem.
- Smażyć 2-3 minuty z jednej strony, przerzucić na drugą stronę i smażyć kolejne 2-3 minuty. Przełożyć na deskę / talerz. Pokroić w trójkąty, podawać z salsą i śmietaną.
- Smacznego.