QUESADILLA Z KURCZAKIEM W PANKO

Kłaniam się nisko. Dwa dni temu podzieliłem się przepisem na przepyszne tacos z wołowiną i chorizo. Podczas pichcenia narobiłem całą stertę placków tortilli. Dobrze wiecie, że nie lubię wyrzucać jedzenia, i zawsze staram się wykorzystać „resztki” do innego dania. Tym razem było podobnie. Kilka tortilli trafiło do śniadaniowych wrapów wypełnionych jajecznicą, a reszta została wykorzystana w dzisiejszym pomyśle na obiad. Pszenne tortille zamieniły się w quesadille z kurczakiem w panko.

Quesadilla to dwa placki tortilli wypełnione farszem, opieczone na patelni. Co quesadilla to inny pomysł na farsz. Ja, postawiłem dzisiaj na mięso z udek kurczaka, chorizo, ser cheddar, kukurydzę oraz salsę z pomidorów, ogórków, cebuli i pikantnych papryczek. Mięso z udek kurczaka wcześniej zamarynowałem w „meksykańskiej” mieszance przypraw, następnie zrobiłem panierkę z maślanki, i azjatyckiej bułki tartej panko, na sam koniec usmażyłem na oleju.

Quesadille podałem z kwaśną śmietaną. Oczywiście wyszła pyszna kompozycja. Soczysty kurczak w chrupiącej panierce, ciągnący się ser, smak i zapach lata ukryty w warzywach, oraz lekka pikanteria papryczek sprawiają, iż z każdym gryzem przenosimy się do Meksyku. Coś wspaniałego.

Dzisiaj na tyle,

Piona.

 

Składniki:

  • 2 pszenne domowe tortille
  • 500 g mięsa z udek kurczaka
  • 500 ml maślanki
  • 200 g panko
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól
  • pieprz

 

Salsa

  • 2 pomidory malinowe
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 mała cebula czerwona
  • kukurydza
  • marynowana papryczka chili
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól

 

Dodatki

  • 100 g sera cheddar
  • 100 g chorizo
  • garść kukurydzy
  • 1/2 białej cebuli
  • śmietana kwaśna

 

Tortille domowe

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 80 g smalcu
  • sól

 

Proces twórczy:

  1. Umyć mięso i osuszyć papierowymi ręcznikami. Zamarynować w mieszance przypraw (papryka słodka i wędzona, czosnek, sól. pieprz, kumin, zioła prowansalskie). Przełożyć do pojemnika i włożyć do lodówki na 60 minut.
  2. Przygotować placki. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić na stolnicy, aż ciasto będzie jędrne i nie będzie żadnych grudek. Zawinąć w folię spożywczą na 30 minut.
  3. Podzielić ciasto na 10-12 części, podsypać mąką stolnicę i rozwałkować n cienkie placki. Placki smażyć na rozgrzanej patelni po 30 sekund na stronę, ewentualnie wrzucić na ruszt i grillować po 15-20 sekund na stronę. Tortillę przełożyć na talerz i przykryć wilgotną ściereczką.
  4. Przygotować panierkę do kurczaka. Do jednej miski wlać maślankę, do drugiej przesypać panko. Kurczaka obtoczyć w mące, następnie włożyć do maślanki, a na sam koniec dokładnie obtoczyć w panko.
  5. Na patelni rozgrzać 500 ml oleju, doprowadzić do temperatury 150 stopni Celsjusza. Smażyć kurczaka na złoty kolor z dwóch stron – 4 minuty na stronę. Odsączyć nadmiar tłuszczu ręcznikami papierowymi. Dodatkowo można kurczaka włożyć jeszcze na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza.
  6. Przygotować salsę. Ogórki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Usunąć miąższ z pomidorów, resztę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, polać oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Pokroić w kostkę chorizo. Podsmażyć na suchej patelni, aż wytopi się większość tłuszczu. Przełożyć kiełbasę do miseczki.
  8. Położyć na suchej patelni pierwszy placek tortilli. Następnie rozprowadzić garść sera cheddar lub goudy, następnie położyć pokrojonego kurczaka i chorizo, cebulę pokrojoną w pióra i konserwową kukurydzę. Na koniec obsypać wszystko kolejną garścią sera, i położyć drugą tortillę. Na koniec przygnieść całość talerzem.
  9. Smażyć 2-3 minuty z jednej strony, przerzucić na drugą stronę i smażyć kolejne 2-3 minuty. Przełożyć na deskę / talerz. Pokroić w trójkąty, podawać z salsą i śmietaną.
  10. Smacznego.