TACOS Z CHORIZO I STEKIEM

Kłaniam się nisko. Inspiracją do dzisiejszego postu był mój ulubiony koszykarz, LeBron James. Jakiś czas temu na swoim Instagramie zamieścił śmieszne filmiki z celebrowania meksykańskiej potrawy taco. Razem ze swoją rodziną szamał małe tortille wypełnione różnorodnymi farszami. Przy konsumpcji darł się jak opętany. Cała akcja nabrała dużego rozpędu, i teraz można ją śledzić za pomocą hastaga #tacothuesday. Z każdym kolejny wtorkiem akcja nabierała rozpędu i przyłączały się kolejne gwiazdy NBA. Nie mogłem przejść obok tego obojętnie, i zrobiłem swój wtorek z taco.

Tak jak wspomniałem wcześniej, taco to małe tortille wypełnione farszem. Na moim stole gościły z salsą z ogórka i pomidora, chrupiącym chorizo, i grillowanym stekiem. Dodatkowo wjechał jeszcze majonez limonkowo – kolendrowy. Całość posypałem tartym serem cheddar. Ogień! Oczywiście tortille zrobiłem z niezawodnego przepisu, którym dzieliłem się ostatnio. Taco podsmażyłem na pozostałym tłuszczu z chorizo, ta improwizacja dała dodatkowego kopa taco.

Zapraszam do zabawy!

Piona.

 

Składniki:

Tortille domowe

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 80 g smalcu
  • sól

Salsa

  • 3 ogórki gruntowe
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 mała cebula czerwona
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • pieprz

 

Dodatki

  • 100 g chorizo
  • 200 g antrykotu
  • 50 g cheddaru
  • 100 ml majonezu domowego
  • garść kolendry
  • 1 łyżka soku z limonki

 

Proces twórczy:

  1. Przygotować placki. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić na stolnicy, aż ciasto będzie jędrne i nie będzie żadnych grudek. Zawinąć w folię spożywczą na 30 minut.
  2. Podzielić ciasto na 10-12 części, podsypać mąką stolnicę i rozwałkować n cienkie placki. Placki smażyć na rozgrzanej patelni po 30 sekund na stronę, ewentualnie wrzucić na ruszt i grillować po 15-20 sekund na stronę. Tortillę przełożyć na talerz i przykryć wilgotną ściereczką.
  3. Przygotować salsę. Ogórki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Usunąć miąższ z pomidorów, resztę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, polać oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Pokroić w kostkę chorizo. Podsmażyć na suchej patelni, aż wytopi się większość tłuszczu. Przełożyć kiełbasę do miseczki.
  5. Usmażyć stek na patelni grillowej, po 2 minuty z każdej strony. Następnie przełożyć na talerz i zawinąć folią aluminiową. Zostawić na 5 minut. Pokroić w drobne paski.
  6. Przygotować majonez. Posiekać świeżą kolendrę i wrzucić do majonezu. Dodać sok z limonki i wszystko dokładnie wymieszać.
  7. Powycinać ringiem (lub szklanką) mniejsze tacos z tortilli. Podsmażyć na tłuszczu pozostałym po chorizo, wystarczy 15 sekund.
  8. Złożyć taco: taco -> majonez -> salsa -> chorizo -> stek -> cheddar