Kłaniam się nisko. Inspiracją do dzisiejszego postu był mój ulubiony koszykarz, LeBron James. Jakiś czas temu na swoim Instagramie zamieścił śmieszne filmiki z celebrowania meksykańskiej potrawy taco. Razem ze swoją rodziną szamał małe tortille wypełnione różnorodnymi farszami. Przy konsumpcji darł się jak opętany. Cała akcja nabrała dużego rozpędu, i teraz można ją śledzić za pomocą hastaga #tacothuesday. Z każdym kolejny wtorkiem akcja nabierała rozpędu i przyłączały się kolejne gwiazdy NBA. Nie mogłem przejść obok tego obojętnie, i zrobiłem swój wtorek z taco.
Tak jak wspomniałem wcześniej, taco to małe tortille wypełnione farszem. Na moim stole gościły z salsą z ogórka i pomidora, chrupiącym chorizo, i grillowanym stekiem. Dodatkowo wjechał jeszcze majonez limonkowo – kolendrowy. Całość posypałem tartym serem cheddar. Ogień! Oczywiście tortille zrobiłem z niezawodnego przepisu, którym dzieliłem się ostatnio. Taco podsmażyłem na pozostałym tłuszczu z chorizo, ta improwizacja dała dodatkowego kopa taco.
Zapraszam do zabawy!
Piona.
Składniki:
Tortille domowe
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 80 g smalcu
- sól
Salsa
- 3 ogórki gruntowe
- 2 pomidory malinowe
- 1 mała cebula czerwona
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- pieprz
Dodatki
- 100 g chorizo
- 200 g antrykotu
- 50 g cheddaru
- 100 ml majonezu domowego
- garść kolendry
- 1 łyżka soku z limonki
Proces twórczy:
- Przygotować placki. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić na stolnicy, aż ciasto będzie jędrne i nie będzie żadnych grudek. Zawinąć w folię spożywczą na 30 minut.
- Podzielić ciasto na 10-12 części, podsypać mąką stolnicę i rozwałkować n cienkie placki. Placki smażyć na rozgrzanej patelni po 30 sekund na stronę, ewentualnie wrzucić na ruszt i grillować po 15-20 sekund na stronę. Tortillę przełożyć na talerz i przykryć wilgotną ściereczką.
- Przygotować salsę. Ogórki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Usunąć miąższ z pomidorów, resztę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, polać oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Pokroić w kostkę chorizo. Podsmażyć na suchej patelni, aż wytopi się większość tłuszczu. Przełożyć kiełbasę do miseczki.
- Usmażyć stek na patelni grillowej, po 2 minuty z każdej strony. Następnie przełożyć na talerz i zawinąć folią aluminiową. Zostawić na 5 minut. Pokroić w drobne paski.
- Przygotować majonez. Posiekać świeżą kolendrę i wrzucić do majonezu. Dodać sok z limonki i wszystko dokładnie wymieszać.
- Powycinać ringiem (lub szklanką) mniejsze tacos z tortilli. Podsmażyć na tłuszczu pozostałym po chorizo, wystarczy 15 sekund.
- Złożyć taco: taco -> majonez -> salsa -> chorizo -> stek -> cheddar