LASAGNE Z MIĘSEM MIELONYM

Kłaniam się nisko. Ostatni dzień w pracy przed urlopem strasznie mnie rozleniwił. Nie miałem większej werwy na kombinowanie w kuchni, a tym bardziej weny na kozacki opis dzisiejszego dania (podobno czasem zdarza się, że coś z sensem napiszę). Resztkami sił, wykorzystałem piękny kawałek łopatki wieprzowej do lasagne.

Lasagne chodziło już za mną jakiś czas, ale zawsze miałem wymówkę na przełożenie zachcianki. A to nie miałem masła, a to makaron się pokruszył, ciągle coś. Tym razem wszystko zagrało jak trzeba i wyszła całkiem smaczna „lazania”. W sumie spędziłem w kuchni jakieś 40 minut. Do lasagne użyłem łopatki wieprzowej, passaty pomidorowej, dużej ilości ziół i kilku przypraw. Sos beszamelowy powstał standardowo z masła, mąki, mleka i szczypty soli i gałki muszkatowej. Oczywiście danie potrzebuje dużej ilości sera, śmiało możecie dać parmezan (ja dałem goudę).

Dla mnie „lazania” najlepiej smakuje kolejnego dnia. Zarówno smak i tekstura potrawy lepiej się prezentuje. Wszystko dobrze się ze sobą przegryza i spaja.

P.S.

Lasagne daje też dobrego kopa do działania. Nagle nabrałem mocy na trening. Lecę na siłkę.

Piona.

 

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • makaron lasagne
  • 300 g sera żółtego
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 pęczek pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziół prowensaskich
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz

 

Beszamel

  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • sól
  • gałka muszkatowa

 

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami mięso. Zmielić na średnich oczkach.
  2. Pokroić w drobną kostkę seler naciowy, cebulę. Zetrzeć na tarce marchewkę.
  3. Zeszklić na oleju rzepakowym cebulę, następnie dodać marchewkę, seler i smażyć ok. 5-6 minut. Następnie zawartość przełożyć do garnka.
  4. Przyprawić mięso solą i pieprzem. Podsmażyć mięso przez 10 minut na średnim ogniu. Mięso dodać do wcześniej przygotowanych warzyw.
  5. Wlać passatę pomidorową do reszty składników. Przecisnąć czosnek przez praskę, zioła drobno posiekać. Wsypać paprykę słodką, zioła prowansalskie, cukier. Doprawić solą i pieprzem. Całość gotować przez 20 minut na małym ogniu.
  6. Przygotować beszamel. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło. Następnie dodać mąkę i energicznie mieszać rózgą. Do zasmażki dolewać stopniowo mleko, ciągle mieszając. Chwilę pogotować, doprawić solą i szczyptą gałki muszkatowej. Odstawić na 5 minut do wystygnięcia.
  7. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne. Na dno wlać chochelkę sosu beszamelowego (tyle aby pokryła się cała powierzchnia, ale żeby makaron w niej nie pływał). Położyć pierwszy płatek makaronu. Następnie położyć warstwę sosu bolońskiego, następną warstwę beszamelu, garść sera żółtego, i kolejny płatek makaronu. Czynność powtarzamy do wypełnienia naczynia żaroodpornego. Ostatnia warstwa ma być pokryta wyłącznie beszamelem.
  8. Włożyć lasagne do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, i piec przez 40 minut. Na ostatnie 5 minut można górę posypać jeszcze serem żółtym.
  9. Wyjąć z pieca i zostawić na 5 minut do ostygnięcia.
  10. Smacznego.