Kłaniam się nisko. Pogoda nie rozpieszcza uczniów i urlopowiczów. Zamiast pięknego słoneczka, nad krajem unoszą się „mokre chmury”. Panujący klimat przeniósł się też na mój „kulinarny” nastrój. Nie wiem czemu, ale w myślach udałem się do zimowych wspomnień z dzieciństwa, kiedy to lepiłem śnieżki i rzucałem w najładniejsze „panny” w szkole. Dość wyraźnie z wizualizowałem sobie moment lepienia śnieżek, i przy tym lepieniu się zatrzymajmy. Tak mnie ten proces zaciekawił, iż postanowiłem w taki sposób pobawić się w kuchni.
Jak lepić to na bogato. Danie przypominające kulkę ? Hmm… Knedle, pulpeciki, kluski śląski (te bez dziurki) ? Nie tym razem. Dziś zrobiłem PYZY! Dla niewtajemniczonych pyzy to kulki ziemniaczane z mięsnym farszem, podane z okrasą lub wypasionym sosikiem. Jak szaleć to na całego.
Myślicie, że jak taką ziemniaczaną kulką rzucę w swoją ukochaną to się obrazi? W końcu za małolata rzucanie śnieżkami było jednym ze sposobów na „bajerkę” – dziwnie to teraz wygląda z perspektywy trzydziestoletniego dżentelmena. Lepiej „rzucę” kilka kulek na talerz – bezpieczniejsza wersja na wyznanie uczucia. Przez żołądek do serca.
Piona!
Składniki:
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 300-400 g ugotowanej łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- gałka muszkatowa
sos
- 150-200 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 300 ml śmietany 30%
- sól
- pieprz
Proces twórczy:
- Obrać i umyć ziemniaki. Pierwszą połowę ziemniaków ugotować w osolonej wodzie, drugą część zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
- Przecisnąć przez praskę ugotowane ziemniaki. Tarte ziemniaki odsączyć z nadmiaru soku.
- Połączyć ugotowane ziemniaki z tartymi. Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz wbić jajko. Jeżeli została skrobia z tartych ziemniaków, też można dodać. Dokładnie wymieszać.
- Zmielić mięso na drobnych oczkach. Pokroić cebulę w drobną kosteczkę i zeszklić na maśle. Cebulę dodać do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatową. Jeżeli masa mięsna jest za sucha, można wbić jedno jajko i dodać 2 łyżki bułki tartej (ewentualnie podlać lekko rosołkiem).
- Uformować wałek z masy ziemniaczanej. Odkroić kawałek ciasta. Uformować kulkę, a następnie spłaszczyć w mokrej dłoni i dodać łyżeczkę farszu. Zlepić z powrotem ciasto w kulkę. Powtórzyć czynność, aż braknie masy ziemniaczanej.
- Gotować w osolonej wodzie 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Odsączyć z wody.
- Sos śmietanowy: boczek i cebulę pokroić w kosteczkę. Bekon podsmażyć w skwarki. Następnie dodać cebulę i zeszklić na złoty kolor. Wlać śmietanę i zmniejszyć gaz. Redukować, aż sos zgęstnieje (można dodać łyżkę mąki, aby bardziej zagęścić sos). Przyprawić solą i pieprzem.