Kłaniam się nisko, po same grillowisko. Pogoda burzowa więc plany grillowe trzeba odłożyć na najbliższy weekend. Jednak jeść coś trzeba. Byłoby dobrze, gdybym miał ochotę na jajko sadzone z młodymi ziemniaczkami i mizerią. Jednak organizm domagał się czegoś nowego. Takim o to sposobem, „potrzeba” stała się matką wynalazków. Pierwszy raz zabrałem się za pizzę w stylu chicagowskim. Chicago Deep Dish Pizza to nic innego jak przysmak Włochów zmodyfikowany na potrzeby Amerykanów. Czyli warstwowa pizza z dużą ilością ciągnącego się sera oraz zapiekanym od góry sosem pomidorowym. Co będę się rozpisywał. W smaku bomba ! Zachęcam do obejrzenia filmiku. Zobaczycie krok po kroku jak szybko robi się pizzę w stylu „szikago”.
Składniki:
1 kg mąki pszennej typ 00
500 ml ciepłej wody
14 g suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
100 ml oliwy z oliwek
farsz:
300-400 g sera mozzarella
150 g grillowanego kurczaka
papryka czerwona
cebula czerwona
oliwki
szynka
Proces twórczy:
- SOS POMIDOROWY: przepis w tym linku.
- CIASTO: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą w dużej misce. Wyrabiamy intensywnie przez 10-15 minut. Wyrobione ciasto odkładamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Ciasto dzielimy na 2 części. Wyciągamy foremkę (forma, tortownica, patelnia z wysokim brzegiem) i smarujemy oliwą z oliwek, aby zapobiec przywieraniu się ciasta. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy tak, aby pokryć dno tortownicy oraz boki.
- Do środka wrzucamy ser oraz resztę składników .
- Rozwałkowujemy resztę ciasta i przykrywamy farsz.
- Górę pizzy obficie smarujemy sosem pomidorowym.
- Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 25 minut.