PIZZA Z TORTOWNICY – CHICAGO DEEP DISH PIZZA

Kłaniam się nisko, po same grillowisko. Pogoda burzowa więc plany grillowe trzeba odłożyć na najbliższy weekend. Jednak jeść coś trzeba. Byłoby dobrze, gdybym miał ochotę na jajko sadzone z młodymi ziemniaczkami i mizerią. Jednak organizm domagał się czegoś nowego. Takim o to sposobem, „potrzeba” stała się matką wynalazków. Pierwszy raz zabrałem się za pizzę w stylu chicagowskim. Chicago Deep Dish Pizza to nic innego jak przysmak Włochów zmodyfikowany na potrzeby Amerykanów. Czyli warstwowa pizza z dużą ilością ciągnącego się sera oraz zapiekanym od góry sosem pomidorowym. Co będę się rozpisywał. W smaku bomba ! Zachęcam do obejrzenia filmiku. Zobaczycie krok po kroku jak szybko robi się pizzę w stylu „szikago”.

 

Składniki:

1 kg mąki pszennej typ 00

500 ml ciepłej wody

14 g suszonych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

100 ml oliwy z oliwek

farsz:

300-400 g sera mozzarella

150 g grillowanego kurczaka

papryka czerwona

cebula czerwona

oliwki

szynka

 

Proces twórczy:

  1. SOS POMIDOROWY: przepis w tym linku.
  2. CIASTO: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą w dużej misce. Wyrabiamy intensywnie przez 10-15 minut. Wyrobione ciasto odkładamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
  3. Ciasto dzielimy na 2 części. Wyciągamy foremkę (forma, tortownica, patelnia z wysokim brzegiem) i smarujemy oliwą z oliwek, aby zapobiec przywieraniu się ciasta. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy tak, aby pokryć dno tortownicy oraz boki.
  4. Do środka wrzucamy ser oraz resztę składników .
  5. Rozwałkowujemy resztę ciasta i przykrywamy farsz.
  6. Górę pizzy obficie smarujemy sosem pomidorowym.
  7. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 25 minut.

Dodaj komentarz