PODPŁOMYKI

Siemanko. Okrojony tydzień w pracy zleciał szybko. Weekend zaczynam z większą energią niż zwykle. Zamierzam zgromadzoną werwę przełożyć w ciekawe propozycje kulinarne. Zanim jednak poeksperymentuję w kuchennym laboratorium, to przeniosę się do czasów Mieszka I. Jako dumny z pochodzenia Słowianin przygotuję podpłomyki, czyli słowiańskie placki. Podpłomyki to jedne z pierwszych pieczyw robionych na ziemiach Polan i Wiślan. Skład jest banalny, bo potrzebujemy tylko mąkę, wodę, sól i oliwę. Słowiańskie placki możemy jeść jako pieczywo, dodatek do mięs albo jako spód do pizzy.

Dzisiaj podpłomyki wykorzystałem do pizzy. Wystarczy wyrobić ciasto i odłożyć do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować na cienkie placki i dodać ulubione składniki. Tym razem na podpłomyki położyłem mozzarellę, chorizo i jalapeno. Słowiańska pizza piekła się jedyne 12 minut, w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Placki skropiłem dobrą oliwą i pochłonąłem szybciej niż pomyślałem ile to ma kalorii. Dla FIT maniaków mam dobrą wiadomość. Jedna pizzunia nie wyniesie więcej niż 300 kcl.

Jutro będzie na Was czekała kolejna propozycja.

To do jutra !

Skład:

200 g mąki pszennej

150 ml ciepłej wody

1 łyżka oliwy z oliwek

sól

mozzarella

cebula czerwona

chorizo

jalapeno

Proces twórczy:

  1. Przesiać mąkę. Dodać wodę, sól i oliwę. Wyrobić do uzyskania elastycznej masy.

  2. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

  3. Podzielić na kilka części i rozwałkować na grubość 5 milimetrów.

  4. Posmarować pomidorowym sosem. Nałożyć mozzarellę, chorizo oraz jalapeno.

  5. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.

1-IMG_1370 1-IMG_1371 1-IMG_1384 1-IMG_1385 1-IMG_1386 1-IMG_1388

Dodaj komentarz