Maj to miesiąc w którym zaczyna się sezon na truskawki, rodzice drugoklasistów przeżywają ceremonię Pierwszej Komunii Świętej swoich pociech, maturzyści rozpoczynają najdłuższe wakacje w swoim życiu, nasze mamy mają swoje święto, a zwykły śmiertelnik zaczyna odliczać dni do urlopu. Dla mnie osobiście maj jest miesiącem szczególnym, gdyż na targach unosi się piękny zapach, młodych warzyw i owoców. Co niedzielę udaję się na podmiejski targ warzywny i szukam kolejnych inspiracji.
Dzisiaj od pierwszego straganu uśmiechały się do mnie truskawki. Z każdym kolejnym stoiskiem co raz to szerzej, aż w ręce wylądował cały koszyczek, wypełniony czerwoną rozkoszą. Kilkanaście minut później już byłem obładowany kilkoma torbami z warzywami i owocami. W drodze powrotnej pojawił się pomysł na obiad i jutrzejsze śniadanie.
Knedle to jeden z najsmaczniejszych smaków dzieciństwa jakie utkwiły w mojej pamięci. Najukochańsza mama na świecie, robiła najsmaczniejsze. Ziemniaczaną kluskę wypełniała truskawkami lub śliwkami, coś cudownego. Knedle polewała roztopionym masłem i posypywała cukrem. Przepyszne połączenie.
Powróciwszy z targowej eskapady, ugotowałem ziemniaki. Pozwoliłem im dłuższą chwilę odpocząć, aż wystygną. Kolejno przepuściłem je przez praskę, dodałem mąkę pszenną, wbiłem jajko i dodałem szczyptę soli i cukru. Wszystko wymieszałem. Ciasto podzieliłem na kulki wielkości piłeczki do golfa. Rozpłaszczyłem na dłoni. Położyłem do środka truskawkę i zamknąłem kluską. Później knedle do wrzącej wody wrzucałem partiami. Gotowałem 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Knedle polałem masełkiem i posypałem cukrem brązowym.
Przyznam się bez bicia. Wyszły dobre, ale mamy są jednak najlepsze 🙂
Też tak macie, że robicie identycznie potrawy jak Wasze mamy i babcie, a efekt końcowy nie jest taki sam?
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- mąka pszenna
- jajko
- truskawki
- masło
- cukier trzcinowy
- sos truskawkowy
Proces twórczy:
-
Obrać i umyć ziemniaki. Ugotować w osolonej wodzie.
-
Przecisnąć ziemniaki przez praskę.
-
Włożyć ziemniaki do miski. Podzielić na 4 równe części. Jedną część wyjąć. W puste miejsce wsypać mąkę pszenną.
-
Wbić jajko i dokładnie wyrobić ciasto. Jeżeli jest bardzo klejące i nie chce odrywać się od dłoni, należy dosypać mąki.
-
Usunąć szypułki z truskawek.
-
Uformować z ciast wałek. Kroić po kawałku ciasta. Rozgnieść na dłoni. Położyć na placuszku truskawkę i zlepić ciasto. Turlać kilka chwil w dłoniach.
-
Wrzucać knedle do wrzącej wody partiami. Gotować 2-3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
-
Knedle polać roztopionym masłem i posypać cukrem trzcinowym. Ewentualnie polać sosem truskawkowym.