KNEDLE Z TRUSKAWKAMI

Maj to miesiąc w którym zaczyna się sezon na truskawki, rodzice drugoklasistów przeżywają ceremonię Pierwszej Komunii Świętej swoich pociech, maturzyści rozpoczynają najdłuższe wakacje w swoim życiu, nasze mamy mają swoje święto, a zwykły śmiertelnik zaczyna odliczać dni do urlopu. Dla mnie osobiście maj jest miesiącem szczególnym, gdyż na targach unosi się piękny zapach, młodych warzyw i owoców. Co niedzielę udaję się na podmiejski targ warzywny i szukam kolejnych inspiracji.

Dzisiaj od pierwszego straganu uśmiechały się do mnie truskawki. Z każdym kolejnym stoiskiem co raz to szerzej, aż w ręce wylądował cały koszyczek, wypełniony czerwoną rozkoszą. Kilkanaście minut później już byłem obładowany kilkoma torbami z warzywami i owocami. W drodze powrotnej pojawił się pomysł na obiad i jutrzejsze śniadanie.

Knedle to jeden z najsmaczniejszych smaków dzieciństwa jakie utkwiły w mojej pamięci. Najukochańsza mama na świecie, robiła najsmaczniejsze. Ziemniaczaną kluskę wypełniała truskawkami lub śliwkami, coś cudownego. Knedle polewała roztopionym masłem i posypywała cukrem. Przepyszne połączenie.

Powróciwszy z targowej eskapady, ugotowałem ziemniaki. Pozwoliłem im dłuższą chwilę odpocząć, aż wystygną. Kolejno przepuściłem je przez praskę, dodałem mąkę pszenną, wbiłem jajko i dodałem szczyptę soli i cukru. Wszystko wymieszałem. Ciasto podzieliłem na kulki wielkości piłeczki do golfa. Rozpłaszczyłem na dłoni. Położyłem do środka truskawkę i zamknąłem kluską. Później knedle do wrzącej wody wrzucałem partiami. Gotowałem 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Knedle polałem masełkiem i posypałem cukrem brązowym.

Przyznam się bez bicia. Wyszły dobre, ale mamy są jednak najlepsze 🙂

Też tak macie, że robicie identycznie potrawy jak Wasze mamy i babcie, a efekt końcowy nie jest taki sam?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka pszenna
  • jajko
  • truskawki
  • masło
  • cukier trzcinowy
  • sos truskawkowy

 

Proces twórczy:

  1. Obrać i umyć ziemniaki. Ugotować w osolonej wodzie.

  2. Przecisnąć ziemniaki przez praskę.

  3. Włożyć ziemniaki do miski. Podzielić na 4 równe części. Jedną część wyjąć. W puste miejsce wsypać mąkę pszenną.

  4. Wbić jajko i dokładnie wyrobić ciasto. Jeżeli jest bardzo klejące i nie chce odrywać się od dłoni, należy dosypać mąki.

  5. Usunąć szypułki z truskawek.

  6. Uformować z ciast wałek. Kroić po kawałku ciasta. Rozgnieść na dłoni. Położyć na placuszku truskawkę i zlepić ciasto. Turlać kilka chwil w dłoniach.

  7. Wrzucać knedle do wrzącej wody partiami. Gotować 2-3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.

  8. Knedle polać roztopionym masłem i posypać cukrem trzcinowym. Ewentualnie polać sosem truskawkowym.

1-IMG_1860 1-IMG_1863 1-IMG_1858

Dodaj komentarz