Nadchodzi gorący okres kiedy to osoby pracujące, nerwowo wypełniają PIT-y, mając ogromną nadzieję, że będzie zwrot podatku. Jednak zanim weźmiecie się za wspomniane PIT-y, przedstawię Wam przepis na innego rodzaju pity – pity pszenne.
Pita to rodzaj pieczywa, która popularne jest na bliskim wschodzie i Grecji. Robi się z mąki pszennej, drożdży, wody oraz oliwy. Podczas pieczenia pęcznieje, tworzą charakterystyczną „powietrzną” kieszonkę. Pity wykorzystuje się do różnorodnego typu kebabów, gyrosów i innych pyszności.
Dzisiaj połączyłem pitę z koftą. Kofta to rodzaj grillowanego szaszłyka z mięsa mielonego (przede wszystkim wykorzystuje się baraninę). Do mięsa dodaje się charakterystyczne przyprawy dla rejonu basenu morza śródziemnomorskiego. Kofty wkłada się w pszenną kieszonkę i obficie polewa się tzatzykami. Niezwykłe połączenie, które doda nam trochę słońca w mroźne dni.
Kto się pisze na taką kieszonkę ?
Składniki:
pity
400 g mąki pszennej
250 ml letniej wody
8 g suchych drożdży
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
kofty
200 g steku z antrykotu
300 g karku wołowego
1/3 łyżeczki suszonej cebuli
1/3 łyżeczki kuminu
1/3 łyżeczki papryki wędzonej
1/3 łyżeczki tymianku
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/3 łyżeczki suszonej mięty
2 ząbki czosnku
szczypta chili
sól morska
Proces twórczy:
-
Przesiać mąkę przez praskę. Połączyć z resztą składników. Wymieszać. Wyrabiać przez 10 minut, aż do momentu kiedy ciasto będzie elastyczne.
-
Włożyć do miski. Przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
-
Podzielić ciasto na kulki po 60 gram. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować pity na średnicę 15-17 cm. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
-
Rozgrzać piekarnik do 240 – 250 stopni Celsjusza. Piec 3-4 minuty na rozgrzanej brytfance bądź kamieniu do pizzy, aż pity nabiorą powietrza i lekko się zarumienią.
-
KOFTA. Umyć i osuszyć mięso. Zmielić na grubych oczkach. Przyprawić mieszanką przypraw. Uformować w podłużne wałki. Wbić namoczone wcześniej patyczki do szaszłyków.
-
Posmarować kofty, lekko oliwą.
-
Smażyć na patelni grillowej z każdej strony po 4 minuty.
-
Przeciąć pitę. Do środka włożyć mix sałat, kofty i polać sosem tzatzyki.