PITY PSZENNE / GRILLOWANE KOFTY

Nadchodzi gorący okres kiedy to osoby pracujące, nerwowo wypełniają PIT-y, mając ogromną nadzieję, że będzie zwrot podatku. Jednak zanim weźmiecie się za wspomniane PIT-y, przedstawię Wam przepis na innego rodzaju pity – pity pszenne.

Pita to rodzaj pieczywa, która popularne jest na bliskim wschodzie i Grecji. Robi się z mąki pszennej, drożdży, wody oraz oliwy. Podczas pieczenia pęcznieje, tworzą charakterystyczną „powietrzną” kieszonkę. Pity wykorzystuje się do różnorodnego typu kebabów, gyrosów i innych pyszności.

Dzisiaj połączyłem pitę z koftą. Kofta to rodzaj grillowanego szaszłyka z mięsa mielonego (przede wszystkim wykorzystuje się baraninę). Do mięsa dodaje się charakterystyczne przyprawy dla rejonu basenu morza śródziemnomorskiego. Kofty wkłada się w pszenną kieszonkę i obficie polewa się tzatzykami. Niezwykłe połączenie, które doda nam trochę słońca w mroźne dni.

Kto się pisze na taką kieszonkę ?

Składniki:

pity

400 g mąki pszennej

250 ml letniej wody

8 g suchych drożdży

łyżeczka soli

2 łyżki oliwy

kofty

200 g steku z antrykotu

300 g karku wołowego

1/3 łyżeczki suszonej cebuli

1/3 łyżeczki kuminu

1/3 łyżeczki papryki wędzonej

1/3 łyżeczki tymianku

1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego

1/3 łyżeczki suszonej mięty

2 ząbki czosnku

szczypta chili

sól morska

Proces twórczy:

  1. Przesiać mąkę przez praskę. Połączyć z resztą składników. Wymieszać. Wyrabiać przez 10 minut, aż do momentu kiedy ciasto będzie elastyczne.

  2. Włożyć do miski. Przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

  3. Podzielić ciasto na kulki po 60 gram. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować pity na średnicę 15-17 cm. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

  4. Rozgrzać piekarnik do 240 – 250 stopni Celsjusza. Piec 3-4 minuty na rozgrzanej brytfance bądź kamieniu do pizzy, aż pity nabiorą powietrza i lekko się zarumienią.

  5. KOFTA. Umyć i osuszyć mięso. Zmielić na grubych oczkach. Przyprawić mieszanką przypraw. Uformować w podłużne wałki. Wbić namoczone wcześniej patyczki do szaszłyków.

  6. Posmarować kofty, lekko oliwą.

  7. Smażyć na patelni grillowej z każdej strony po 4 minuty.

  8. Przeciąć pitę. Do środka włożyć mix sałat, kofty i polać sosem tzatzyki.

1-IMG_06271-IMG_0644 1-IMG_06411-IMG_0656 1-IMG_0649

Dodaj komentarz