PIZZA Z BRZEGAMI SZPARAGOWYMI, BESZAMELEM ORAZ KABANOSAMI

Długi weekend majowy nieubłaganie zmierza ku końcowi. Przez pięć dni pogoda na Zagłębiu Dąbrowskim nie rozpieszczała miłośników grillowania. Nie było możliwości oddać się rusztowemu szaleństwu, więc przełożyłem oficjalne rozpoczęcie sezonu na cieplejsze dni. Jednak w domu nie próżnowałem, tworzyłem różne wariacje związane ze szparagami. Takim oto sposobem powstała dzisiejsza bohaterka – pizza z brzegami faszerowanymi szparagami, na sosie beszamelowym. Trochę obaw miałem jak to wszystko będzie smakować. „Strach ma wielkie oczy” mawia stare przysłowie, tym razem  pizza wyszła obłędna.

Składniki:

500 g mąki typ 00

35 g drożdży

250 ml ciepłej wody

łyżeczka cukru

łyżeczka oliwy z oliwek

szczypta soli

sos:

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

125 ml mleka

sól

pieprz biały

gałka muszkatołowa

 

100 g mozzarelli

20 g sera cheddar

pęczek szparagów zielonych

kabanosy

2 plasterki szynki

cebula czerwona

Proces twórczy:

  1. Drożdże rozcieramy z cukrem w szklance do uzyskania płynnej konsystencji. Mąkę przesiewamy 2-3 razy. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki ciasta (mąką, woda, drożdże, sól, oliwa). Wyrabiamy 10 minut i odstawiamy na półtorej godziny do wyrośnięcia (przykrywamy ściereczką).
  2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów. Kładziemy na blaszkę. Na krawędzie kładziemy ugotowane szparagi, zawijamy ciasto do środka, aby utworzyć szparagowe brzegi.
  3. W tym momencie zabieramy się za sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajemy czubatą łyżkę mąki pszennej, dokładnie mieszamy, aby zapobiec powstaniu gródek. Następnie wlewamy mleko w pokojowej temperaturze, dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz gałkę muszkatołową. Gotujemy 3 minuty, ciągle mieszając do momentu jak sos zgęstnieje.
  4. Pizzę smarujemy sosem. Kładziemy mozzarellę oraz resztę składników (kabanosy, szparagi, szynka, cebula czerwona). Rozgrzewamy piekarnik na 220 stopni Celsjusza.
  5. Pieczemy 15 minut. 2 minuty przed końcem dodajemy cheddar.

Dodaj komentarz