KLOPSIKI PIECZONE W SOSIE POMIDOROWYM

Kłaniam się nisko. Dzisiejszy obiad to połączenie włosko – polskich smaków, mianowicie przygotowałem klopsiki wołowo-wieprzowe z bardzo dużą ilością świeżych ziół, upieczonych w sosie pomidorowym, a na koniec obficie posypanych parmezanem. Polski akcent to młode ziemniaki i ogórki małosolne. Jakoś nie miałem ochoty na makaron.

Co z tego połączenia wyszło? Bardzo dobry obiad. Klopsiki pełne aromatów, sos na bazie wysokiej jakości passaty wyniósł danie na wyższy poziom, idealnie komponował się z kwaskowatymi ogórkami małosolnymi. Ziemniaki jak to ziemniaki, do wszystkiego dobre.

Piona

 

Składniki:

  • 400 g łopatki wołowej
  • 200 g łopatki wieprzowej
  • 200 g szynki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 cebula biała
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 garść bazylii
  • kilka gałązek oregano
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • olej do smażenia

 

Sos pomidorowy

  • 1 l passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka cukry
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

 

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć mięso. Zmielić na średnich oczkach. Przełożyć do miski.
  2. Pokroić bardzo drobno cebulę i czosnek. Posiekać zioła najdrobniej jak się da.
  3. Rozgrzać oliwę na patelni. Wrzucić cebulę, czosnek i zioła, doprawić solą. Smażyć 5 minut, ciągle mieszając. Odstawić do wystygnięcia.
  4. Dorzucić do mięsa rozbełtane jajko, przesmażone zioła z warzywami. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić masę. Uformować z mięsa drobne klopsiki.
  5. Rozgrzać olej na patelni. Smażyć klopsiki z każdej strony po 3-4 minuty. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  6. Przygotować sos pomidorowy. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Sos przelać do klopsików, aby klopsiki do połowy były zanurzone.
  7. Piec przez 30-35 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  8. Podawać z ziemniakami i ogórkami małosolnymi.