Wczoraj zajadałem się przepyszną pizzą na cienkim cieście z dużą ilością chorizo. Tak bardzo mi to posmakowało, że postanowiłem kolejny dzień z rzędu poeksperymentować z włoskim daniem. Pewne było, że musi znaleźć się w daniu wołowina. W końcu Niedziela Dzień Burgera. Kiedyś już kombinowałem z calzone z burgerowym farszem oraz posiekany burger na pizzy. Większego szału nie było. Średniawka – 5/10.
Dzisiaj wpadłem na pomysł, aby bułkę zastąpić dwiema mini pizzami, z różnorodnymi farszami. Oczywiście pomiędzy dwa placki musiał znaleźć się dwu stugramowy burger z antrykotu oraz niezbędne warzywa. Połączenie dwóch kochanych „fastfoodów” mogło oznaczać tylko jedno. Eksplozję smaków! I tak było. Cienkie, chrupiące ciasto wspaniale zastąpiło maślaną bułeczkę. Burger soczysty, pełen aromatów smyrał każdy kubek smakowy z osobna, co oznaczało niewyobrażalne zadowolenie.
Przepis na ciasto znajdziecie we wczorajszym poście. Napiszę jeszcze, że dolna pizza to margherita z mozzarellą i parmezanem, a górna pizzunia z chorizo i zielonym pieprzem. Naprawdę fajnie to wszystko wyszło.
Miłej niedzieli.
Składniki:
Ciasto na pizzę
500 g mąki typu 00
30 g drożdży
250 ml ciepłej wody
łyżeczka cukru
szczypta soli
łyżka oliwy z oliwek
200 g antrykotu
chorizo
zielony pieprz
mozzarella
parmezan
cebula czerwona
sałata lodowa
pomidor malinowy
sos curry
Proces twórczy:
-
Rozpuścić (rozgnieść) drożdże z łyżeczką cukru. Przesiać dwa razy mąkę.
-
Dodać do mąki rozpuszczone drożdże, wodę, oliwę oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszać.
-
Wyrabiać ciasto przez minimum dziesięć minut. Im dłużej i mocniej tym lepiej dla smaku ciasta.
-
Posmarować z wierzchu ciasto oliwą. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwie godziny. Śmiało możesz zostawić na dłuższy okres.
- Umyć i osuszyć antrykot. Zmielić na grubych oczkach.
- Przyprawić solą, pieprzem, papryka wędzona oraz czosnek granulowany. Uformować burgera.
-
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Zawinąć ranty ciasta do środka. Widelcem po nakłuwać ciasto – dzięki temu podczas pieczenia nie będą tworzyć się bąble powietrzne.
-
Rozprowadzić sos pomidorowy. Położyć mozzarellę, a następnie resztę składników. Na pierwszą pizzę kładziemy tylko mozzarellę i parmezan.
-
Włożyć pizzę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez 13-15 minut.
-
Grillować burgera po 4 minuty z każdej strony.
- Złożyć kanapkę. Dolna część to pizza serowa -> sałata lodowa -> burger -> pomidor -> cebula -> sos curry -> pizza z chorizo.