PIZZA BURGER

Wczoraj zajadałem się przepyszną pizzą na cienkim cieście z dużą ilością chorizo. Tak bardzo mi to posmakowało, że postanowiłem kolejny dzień z rzędu poeksperymentować z włoskim daniem. Pewne było, że musi znaleźć się w daniu wołowina. W końcu Niedziela Dzień Burgera. Kiedyś już kombinowałem z calzone z burgerowym farszem oraz posiekany burger na pizzy. Większego szału nie było. Średniawka – 5/10.

Dzisiaj wpadłem na pomysł, aby bułkę zastąpić dwiema mini pizzami, z różnorodnymi farszami. Oczywiście pomiędzy dwa placki musiał znaleźć się dwu stugramowy burger z antrykotu oraz niezbędne warzywa. Połączenie dwóch kochanych „fastfoodów” mogło oznaczać tylko jedno. Eksplozję smaków! I tak było. Cienkie, chrupiące ciasto wspaniale zastąpiło maślaną bułeczkę. Burger soczysty, pełen aromatów smyrał każdy kubek smakowy z osobna, co oznaczało niewyobrażalne zadowolenie.

Przepis na ciasto znajdziecie we wczorajszym poście. Napiszę jeszcze, że dolna pizza to margherita z mozzarellą i parmezanem, a górna pizzunia z chorizo i zielonym pieprzem. Naprawdę fajnie to wszystko wyszło.

Miłej niedzieli.

Składniki:

Ciasto na pizzę

500 g mąki typu 00

30 g drożdży

250 ml ciepłej wody

łyżeczka cukru

szczypta soli

łyżka oliwy z oliwek

200 g antrykotu

chorizo

zielony pieprz

mozzarella

parmezan

cebula czerwona

sałata lodowa

pomidor malinowy

sos curry

Proces twórczy:

  1. Rozpuścić (rozgnieść) drożdże z łyżeczką cukru. Przesiać dwa razy mąkę.

  2. Dodać do mąki rozpuszczone drożdże, wodę, oliwę oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszać.

  3. Wyrabiać ciasto przez minimum dziesięć minut. Im dłużej i mocniej tym lepiej dla smaku ciasta.

  4. Posmarować z wierzchu ciasto oliwą. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwie godziny. Śmiało możesz zostawić na dłuższy okres.

  5. Umyć i osuszyć antrykot. Zmielić na grubych oczkach.
  6. Przyprawić solą, pieprzem, papryka wędzona oraz czosnek granulowany. Uformować burgera.
  7. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Zawinąć ranty ciasta do środka. Widelcem po nakłuwać ciasto – dzięki temu podczas pieczenia nie będą tworzyć się bąble powietrzne.

  8. Rozprowadzić sos pomidorowy. Położyć mozzarellę, a następnie resztę składników. Na pierwszą pizzę kładziemy tylko mozzarellę i parmezan.

  9. Włożyć pizzę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez 13-15 minut.

  10. Grillować burgera po 4 minuty z każdej strony.

  11. Złożyć kanapkę. Dolna część to pizza serowa -> sałata lodowa -> burger -> pomidor -> cebula -> sos curry -> pizza z chorizo.

1-IMG_0330 1-IMG_03281-IMG_0338 1-IMG_03401-IMG_0318

Dodaj komentarz