ŻEBRO BURGER

Po niedzielnym żeberkowym obżarstwie zostało kilka kawałków soczystego mięsa. Oczywiście nie zgrzeszyłem i wykorzystałem je pod inna postacią. Nie byłbym sobą, gdybym z tego rarytasu nie wyczarował burgera.

Żebro Burger, bo tak nazwałem tego skurczybyka, to idealnie wypieczony kawałek żeberka, podany na francuskim pieczywie w towarzystwie świeżych warzyw, domowego majonezu oraz sos BBQ.

Cały smak kanapki skrywa mięso. Dlatego trzeba starannie podejść do przygotowania marynaty. Żeberka powinny marynować się minimum dobę. Jeżeli masz więcej czasu polecam 48 godzin leżakowanie. Nie pożałujesz.

Każdy kęs rozpływał się w ustach. Nie muszę pisać, że nic nie zostało ? POLECAM !

 

Składniki :

200 g pieczonych (grillowanych) żeberek wieprzowych

ciabatta

cebula czerwona

majonez domowy

sos BBQ na bazie rumu

kapusta pekińska

pomidor

pikle

Proces twórczy:

  1. Przygotować żeberka wieprzowe lub wołowe wg. Przepisu (link).

  2. Podpiec ciabattę w piekarniku lub elektrycznym grillu.

  3. Wyjąć kości z mięsa.

  4. Dolną część bułki posmarować domowym majonezem. Położyć mięso, dodać warzywa. Górną część bułki posmarować domowym sosem BBQ.

1-IMG_0229 1-IMG_0233 1-IMG_0237

Dodaj komentarz