Po niedzielnym żeberkowym obżarstwie zostało kilka kawałków soczystego mięsa. Oczywiście nie zgrzeszyłem i wykorzystałem je pod inna postacią. Nie byłbym sobą, gdybym z tego rarytasu nie wyczarował burgera.
Żebro Burger, bo tak nazwałem tego skurczybyka, to idealnie wypieczony kawałek żeberka, podany na francuskim pieczywie w towarzystwie świeżych warzyw, domowego majonezu oraz sos BBQ.
Cały smak kanapki skrywa mięso. Dlatego trzeba starannie podejść do przygotowania marynaty. Żeberka powinny marynować się minimum dobę. Jeżeli masz więcej czasu polecam 48 godzin leżakowanie. Nie pożałujesz.
Każdy kęs rozpływał się w ustach. Nie muszę pisać, że nic nie zostało ? POLECAM !
Składniki :
200 g pieczonych (grillowanych) żeberek wieprzowych
ciabatta
cebula czerwona
majonez domowy
sos BBQ na bazie rumu
kapusta pekińska
pomidor
pikle
Proces twórczy:
-
Przygotować żeberka wieprzowe lub wołowe wg. Przepisu (link).
-
Podpiec ciabattę w piekarniku lub elektrycznym grillu.
-
Wyjąć kości z mięsa.
-
Dolną część bułki posmarować domowym majonezem. Położyć mięso, dodać warzywa. Górną część bułki posmarować domowym sosem BBQ.