Kłaniam się nisko. Szarpana wieprzowina czyli sławny na cały świat pulled pork, to jedna z moich ulubionych potraw. Mięso piecze się w niskiej temperaturze przez wiele godzin, im dłużej tym lepiej. Jako mięsożerca jadłem niezliczoną ilość soczystej wieprzowiny przygotowanej w ten sposób, a jednak oniemiałem z wrażenia przy dzisiejszej szamie. Co mnie tak zwaliło z nóg? Mięso jak zwykle wyszło rewelacyjne, rozpływało się w ustach. Różnicę zrobił sos na bazie ciemnego piwa (bałtycki porter), podwójnego espresso oraz pełnej aromatu passaty pomidorowej Mutti od Develey. Właśnie sos wprowadził smak umami. Poezja smaku!
Zapraszam na krótki seans filmowy, zobaczycie krok po kroku jak powstało to cudo.
Piona!
Składniki:
- 3 kg szynki wieprzowej (może być łopatka)
- 700 ml passaty pomidorowej Mutti
- Puszka pulpy pomidorowej Mutti (krojone pomidory)
- Podwójne espresso (30-50 ml czarnej kawy)
- Kostka smalcu wieprzowego
- 1 cebula czerwona
- ½ cebuli białej
- 1 papryka czerwona
- 5 ząbków czosnku
- 2 papryczki chipotle
- 1 starta skórka z limonki
Mieszanka przypraw
- 1 solidna łyżka stołowa soli
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka papryki wędzonej
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka pieprzu kolorowego w ziarnach
Proces twórczy:




