BURGER Z JAJEM SADZONYM

Trochę się już otrząsnąłem z faktu, iż przekroczyłem magiczną barierę trzydziestu lat. Jako burgeroholik nie mogło zabraknąć w tym ważnym dla mnie dniu burgera. Mogłem iść na łatwiznę czy też odpocząć od pichcenia, i pójść na miasto wszamać bułkę z wołowiną. Jednak dobrze wiem, że najlepiej smakuje z pod mojej ręki. Chrzanić dzisiaj skromność. Na szybko przygotowałem maślane bułeczki do burgerów i zmieliłem kawałek antrykotu. Później już tylko freestyle. Nie miałem zaplanowanego burgera. Wiedziałem, że musi być wybitny. Dążyłem, aby każdy kęs sprawiał mi nieopisaną radość i szczęście.

Podążając za tą myślą, dobierałem dodatki jak natchniony. Wybrałem ulubiony ser mimolette, bekon, cebulę czerwoną oraz ogórasa kiszonego. Na patelni posadziłem jajo. Ubiłem majonez z którego powstał rewelacyjny sos curry. Połączyłem wszystko w całość i wyszedł burger królewski.

Na pierwszy rzut oka, burger jak każdy inny. Jednak burger przygotowany z pasją i miłością do bułki z wołowiną. Dzięki temu smakowało jak nigdy.

Miłego wieczoru 🙂

Składniki:

bułki maślane do burgera

500 g mąki pszennej

250 ml ciepłego mleka

7 g suchych drożdży

50 g masła

2 łyżki cukru

jajko

sól

burger

200 g antrykotu

jajko sadzone

bekon

ser mimolette

pomidor

ogórek kiszony

cebula czerwona

sos curry

Proces twórczy:

  1. BUŁKI MAŚLANE. Przesiać mąkę. Dodać drożdże, cukier i sól. Wymieszać.

  2. Dolać ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Wymieszać.

  3. Wbić jajko. Wyrabiać ciasto ręcznie przez 10 minut do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto musi odchodzić od dłoni.

  4. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na jedną godzinę.

  5. Podzielić na 8-10 części. Uformować w kulki i spłaszczyć dłonią. Odstawić na kolejne 30 minut.

  6. Posmarować bułki żółtkiem i posypać sezamem.

  7. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 15 minut.

  8. BURGER. Zmielić mięso na „grubych” oczkach. Doprawić solą, pieprzem i papryką wędzoną.

  9. Smażyć na patelni grillowej po 4 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia położyć ser mimolette.

  10. Podpiec bułkę na patelni lub piekarniku.

  11. Złożyć kanapkę.

1-IMG_07351-IMG_07401-IMG_0724

Dodaj komentarz