PO’ BOY

Kłaniam się nisko. Zapraszam na kolejną odsłonę „Niedziela Dzień Burgera”. Tym razem w swojej ciasnej kuchni, przygotowałem klasyk pochodzący z Nowego Orleanu. Kanapka nosi nazwę Po’ Boy, czyli skrót od „poor boy” (biedny chłopiec). Patrząc na listę zakupów potrzebnych do przygotowania tej kompozycji, szybko można dojść do wniosku, że w Polsce powinno nazywać się „bogaty chłopiec”. Skład kanapki to pieczony udziec wołowy, smażone krewetki oraz kilka warzywnych dodatków podanych w chrupiącej bagietce (na chwilę obecną udziec wołowy oscyluje około 40 zł/kg, krewetki w podobnej cenie).

W Nowym Orleanie knajpek specjalizujących się w „Po’ Boy-u’ jest mnóstwo. Podstawowa wersja tej kanapki to pieczona lub wędzona wołowina oraz krewetki w maślanej panierce. Nowy Orlean słynie z przepysznych homarów, małż i owoców morza, więc nie dziwi fakt, że regionalna kuchnia bazuje głównie na tych produktach. Odpowiednie połączenie smaków sprawiło, że Po’ Boy zwiedza festiwale food truck-owe na całym świecie.

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby trochę amerykańskiego świata znalazło się na Twoim talerzu. Przygotowania najlepiej rozpocząć wieczorem. Wołowina piecze się około 4 godzin, i powinna poleżeć przez 8 godzin w lodówce zanim trafi do bagietki. Do krewetek najlepiej przygotować panierkę z mąki pszennej, kukurydzianej oraz maślanki z dodatkiem pikantnego sos (np. tabasco). Ostatnio jaram się jak pochodnia, majonezem chipotle, dlatego nie mogło go dzisiaj zabraknąć.

Po’ Boy wyszedł przepyszny. Mam nadzieję, że wizy do USA zostaną zniesione, i będę mógł porównać swoje dokonania z prawdziwymi mistrzami kanapkowych kompozycji. Nie chcę tego nazywać fast foodem bo jak używasz wysokiej jakości wołowiny, krewetek czy wyrazistego sera cheddar to już bliżej jest do wysokiej jakości restauracji niż do sieciówki ze „złotymi łukami” w logu. Slow food wymiata!

Zapraszam do przepisu, naprawdę Po’ Boy nie jest wymagający.

Pozdrawiam.

Piona.

 

Składniki:

  • 1 – 1,5 kg wołowiny na pieczeń (ja użyłem udźca)
  • 1 marchewka
  • bulion wołowy
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula biała
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • mąka do oprószenia mięsa
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

 

Krewetki

  • 300 g krewetek mrożonych z ogonkami
  • 2 szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka sosu chili (można pominąć)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej

Dodatki

  • bagietka
  • ser red cheddar
  • majonez chipotle
  • sałata lodowa
  • pomidor
  • cebula
  • pikle

 

Proces twórczy:

  1. Przygotować pieczeń. Udziec umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Przyprawić solą i pieprzem. Całość oprószyć mąką pszenną.
  2. Pokroić w kostkę seler naciowy, cebulę w pióra, paprykę w cienkie paski. Obrać marchewkę i pokroić w talarki.
  3. Rozgrzać masło z olejem w garnku o grubym dnie. Obsmażyć mięso z każdej strony, tak aby się przyrumieniło.
  4. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego.
  5. Do garnka z pozostałym tłuszczem wrzucić wszystkie pokrojone warzywa. Smażyć 5-7 minut. Przełożyć do mięsa.
  6. Wlać pomidory z puszki do mięsa. Dodać obrane ząbki czosnku, liście laurowe, pieprz oraz paprykę słodką.
  7. Wlać bulion tak, aby mięso było całe zakryte.
  8. Włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 4-5 godzin.
  9. Mięso wyjąć z sosu i odstawić na 30 minut. Następnie przełożyć do pojemnik i włożyć na minimum 8 godzin do lodówki.
  10. Pozostały sos odcedzić z warzyw i przypraw. Przelać do pojemnika.
  11. Pokroić pieczeń w bardzo cienkie plasterki. Następnie zagrzać mięso w pozostałym sosie własnym.
  12. Przygotować krewetki. Krewetki oczyścić z ogonków i zamarynować w maślance z ostrym sosem.
  13. Przygotować panierkę. Wymieszać w misce mąkę pszenną, kukurydzianą oraz sól.
  14. Obtoczyć krewetki w panierce z mąki. Smażyć krewetki w oleju rozgrzanym do 150 stopni Celsjusza, aż uzyskają złoty kolor. Odcedzić z nadmiar tłuszcz.
  15. Posmarować bagietkę masłem i podpiec na patelni grillowej.
  16. Złożyć kanapkę: bagietka -> red cheddar -> majonez chipotle -> sałata lodowa -> pieczeń wołowa z sosem własnym -> pomidor -> cebula -> papryka żółta -> krewetki -> majonez -> bagietka.
  17. Smacznego.