PIECZONY KURCZAK

Melduję się cały i zdrowy. W tą piękną niedzielę przygotowałem prosty, a zarazem przepyszny obiad. Na talerzu ze szwedzkiej Ikei, pojawił się pieczony w całości kurczok, w towarzystwie młodych ziemniaczków i duszonej marchewki. Zestaw zacny.

Kurczak oczywiście z wolnego wybiegu. Ponoć takiego życia nawet nie mają „Królowe Życia” jaki miał mój bohater dzisiejszego obiadu. Nielot był wypatroszony więc zostało mi tylko dobrze go związać i natrzeć odpowiednimi przyprawami. Do tego celu użyłem dwóch marynat. Pierwsza z nich to czosnkowo – ziołowe masełko, które zostało umieszczone pod skórą. Druga marynata to mieszanka przypraw, oleju i sosu sojowego, która została wtarta w skórkę. Wszystko pięknie się przegryzło w lodówce przez dwie godziny. Na koniec kurczoka włożyłem do piekarnika i trzymałem go przez 1,5 godziny. W międzyczasie sączyłem chmielowy napój.

Kiedy to kurczok zmieniał się z albinosa w Latynosa, zabrałem się za przygotowanie reszty posiłku. Marchewkę obrałem i pokroiłem w kostkę. Lekko na masełku podsmażyłem, po czym dolałem wodę i udusiłem marchewę. Na koniec szczypta soli, pieprzu i cukru. Zrobione. Młode ziemniaczki zeskrobałem i wrzuciłem do osolonej wody. Wszystko poszło zgodnie z planem. Teraz tylko trzymać kciuki aby kurczok wyszedł soczysty.

Dziewięćdziesiąt minut wyczekiwania i wyłonił się pięknie przyrumieniony Sancho Pancho. Niejedna dama straciłaby dla niego serce. Zanim przeszedłem do konsumpcji, pozwoliłem mu jeszcze poleżeć. Taki zabieg sprawi, iż wszystkie soki zostaną w mięsie. Natomiast dla kulinarnego blogera oznacza to, że zdąży zrobić kilka fotek na posta. W momencie kiedy wystukuje kolejne litery na laptopie, po domu unosi się przepiękny zapach wydostający się z piekarnika. Musi to być sztos.

Zapachy się nie myliły. Kurczak wyszedł genialny. Skórka chrupiąca, pełna smaku. Mięso soczyste zwierające wszystkie smaki z marynat. Dawno nie jadłem tak dobrego kuroka. W połączeniu z marcheweczką i ziemniaczkami mistrzostwo świata. Taki obiad podniesie na nogi każdą istotę, która poległa na melanżu.

Nie chcę nic sugerować, ale powinniście zrobić u siebie to maleństwo.

Trzymajcie się Mordeczki 🙂

Sii ju lejter, friendsy !

Składniki:

1,5 – 1,7 kg kurczaka z wolnego wybiegu

masło czosnkowo – ziołowe

2 łyżki masła

3 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki estragonu

1/2 łyżeczki tymianku

mieszanka przypraw

1 łyżeczka papryki słodkiej

1/2 łyżeczki papryki wędzonej

kilka ziaren pieprzu czarnego i zielonego

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki brązowego cukru

1/2 łyżeczki suszonej cebuli

1/2 łyżeczki tymianku

1/2 łyżeczki estragonu

1 łyżeczka skórki z cytryny

marynata

4 łyżki oleju

2 łyżki sosu sojowego

1/2 łyżeczki soku z cytryny

1 łyżeczka cukru brązowego

2 łyżeczki mieszanki przypraw

marchewka duszona

5 marchewek

2 łyżki masła

50-100 ml wody

1 łyżka mąki

sól

cukier

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć kurczaka.

  2. Przygotować masło czosnkowo – ziołowe. W moździerzu połączyć ze sobą masło, czosnek, estragon i tymianek.

  3. Wprowadzić masło za pomocą łyżeczki pod skórę. Równomiernie rozprowadzić po całęj tuszy.

  4. Przygotować mieszankę przypraw. Wszystkie składniki utrzeć w moździerzu. Uzyskaną mieszankę wetrzeć w skórę.

  5. Przygotować marynatę. Wymieszać olej, sos sojowy, sok z cytryny, cukier oraz 2 łyżeczki mieszanki przypraw. Wylać marynatę na kurczaka. Włożyć do lodówki na dwie godziny.

  6. Przełożyć kurczaka do naczynia żaroodpornego.

  7. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wlożyć kurczaka do piekarnika. Piec przez dwie godziny.

  8. Przewracać i podlewać kurczaka pozostała marynatą co 20-30 minut. Pod koniec pieczenia zwiększyć temperaturę do 200 stopni, aby spiekła się skórka.

  9. Rozpuścić masło w rondelku. Wrzucić marchewkę. Smażymy ok. 5 minut. Dolewamy wodę. Dusimy przez 20-30 minut, aż będzie miękka.

  10. Rozrobić mąkę w 1/4 szklanki zimnej wod i wlać do marchewki. Doprawić solą i cukrem. Ewentualnie można dodać łyżeczkę soku z cytryny. Chwilę jeszcze poddusić.

1-IMG_17111-IMG_1744 1-IMG_1752 1-IMG_1747 1-IMG_17461-IMG_1706

Dodaj komentarz