GRANDER – PANIEROWANY KURCZAK Z KFC

Kłaniam się nisko. Podczas wczorajszych porządków znalazłem sporą ilość produktów z krótką datą spożycia lub z warzywami, które były jedną nogą na śmietniku. Niestety spora ilość żywności często nie jest wykorzystywana i trafia na „kompost”. Przyznam się bez bicia, że w tym aspekcie mam wiele do poprawy. Ostatnio zapanowała moda na Zero Waste, czyli styl życia polegający na jak najmniejszym generowaniu odpadów oraz nie marnowaniu jedzenia.

Jak jesteście ciekawi więcej na temat Zero Waste napiszcie w komentarzu czy mam o tym napisać, oraz czy chcecie abym udostępniał pomysły z wykorzystaniem „spożywczych odpadów”.

Powracając do dnia wczorajszego. Na blacie kuchennym leżały bardzo dojrzałe cebule, cytryny, podwiędłe gałązki rozmarynu i kolendry, lekko zeschnięty korzeń imbiru i ząbki czosnku. Natomiast w lodówce kończyła się data podudzia kurczaka. Poczucie winny natchnęło mnie. Nie zastanwiałem się co z tym zrobić. Z zieleniny zrobiłem rewelacyjną marynatę do mięsa. Udka leżakowały niej całą noc. Dzisiaj z produktów, które były już na „wygnaniu” powstał MISTRZOWSKI GRANDER Z KFC, czyli burger z panierowanym kurczakiem, smażony w głębokim tłuszczu.

Jak zawsze do burgera posłużyła domowa buła maślana. Oprócz soczystego kurczaka w środku burgerka znalazły się cienkie plastry cebuli czerwonej, pomidor malinowy, rukola oraz majonez. Epicka kanapka.

Drodzy Przyjaciele, a jak u Was jest z marnowaniem jedzenia? Jakie macie patenty na produkty z krótką data?

Miłej niedzieli.

Piona !

 

Składniki:

  • 500 g podudzia z kurczaka (bez kości)

 

Marynata

  • 1 l ziemnej wody
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka soli
  • 50 ml sosu worcestershire
  • gałązka rozmarynu (albo 1 łyżka suszonego)
  • garść łodyg kolendry
  • kilka liści laurowych
  • 1 papryczka chili
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 5 ząbków czosnku drobno posiekanych
  • 1 cm imbiru
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 cytryna

 

Panierka

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka bazyli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 500 ml maślanki

 

Proces twórczy:

  1. Przygotować marynatę. Wlać wodę do garnka. Dodać wszystkie składniki do wody i zagotować. Gotować na małym ogniu przez 30 minut. Zostawić do ostudzenia.
  2. Umyć i osuszyć mięso. Włożyć do ostudzonej marynaty i zostawić w lodówce na 24 godziny.
  3. Przygotować panierkę. Połączyć mąkę z resztą przypraw. Dobrze wymieszać widelcem. Panierkę przesypać do miski. Wlać trochę maślanki, aby powstały małe gródki.
  4. Przygotować drugą miskę, do której przelać maślankę.
  5. Wyjąć mięso z marynaty, odsączyć z nadmiaru płynu.
  6. Panierować mięso. Najpierw mięso włożyć do mąki, następnie do maślanki, i jeszcze raz do mąki z przyprawami.
  7. Smażyć w oleju słonecznikowym rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 4-5 minuty (w zależności od grubości mięsa).
  8. Przypiec w piekarniku bułki.
  9. Złożyć burgera: bułka -> rukola -> pomidor -> cebula -> kurczak -> majonez -> bułka.
  10. Smacznego.