KREM Z CZERWONYCH WARZYW

SONY DSC

W dniu dzisiejszym obchodzimy dzień Św. Walentego, potocznie nazywany walentynkami. Zapewne każdy z Was ma świadomość z czym to się „je”. Kino, kwiaty, miłosne poematy. Według mnie „święto” bardziej komercyjne niż stworzone na potrzeby wyznawania miłości. W końcu powinniśmy okazywać uczucia każdego dnia, a nie tylko 14 lutego.

Jeżeli bardziej optymistycznie podchodzisz do walentynek, mam dla Ciebie świetny pomysł na niespodziankę. Nie idź dzisiaj do kina, restauracji czy innych zatłoczonych miejsc publicznych. Stwórz coś własnego, niekonwencjonalnego w własnym domu. W końcu stare jak świat porzekadło mawia: „przez żołądek do serca”. Idąc za tymi mądrymi słowami przygotowałem aromatyczny krem z CZERWONYCH WARZYW. Mały gest a zostanie w pamięci ukochanej osoby na lata.

 

Składniki:

1 kg pomidorów malinowych

2 średnie marchewki

cebula czerwona

papryka czerwona

200 – 300 ml bulionu warzywnego

sól

pieprz

ząbek czosnku

1 łyżeczka słodkiej papryki

szczypta cukru

oliwa z oliwek

zioła prowansalskie

Proces twórczy:

  1. Pomidory malinowe nacinamy „na ogonku”. Wrzątkiem sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kosteczkę i odstawiamy na talerzu na bok.
  2. Cebulą kroimy w piórka, paprykę dzielimy na 4 duże części (łatwiej nam będzie obrać ze skórki), a marchewkę obieramy i kroimy w paseczki. Następnie cebulę, paprykę oraz marchewkę wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Kropimy oliwą z oliwek, do smaku dodajemy sól, pieprz oraz czosnek. Pieczemy 60 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
  3. Po upływie 60 minut ściągamy skórę z papryki. Do garnka wrzucamy wszystkie warzywa i zalewamy bulionem. Na małym ogniu gotujemy 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz ulubionymi ziołami (ja dodałem zioła prowansalskie oraz bazylię).
  4. Wszystko blenderujemy. Podajemy z grzankami.

SONY DSC

Dodaj komentarz