Kłaniam się nisko. Jak tam Wam mija sobota? U mnie intensywnie, nie jest łatwo być miłośnikiem NBA (amerykańska liga koszykówki), gdyż spotkania rozgrywane są w środku nocy, bądź nad ranem. Budzik zadzwonił o 4 rano, trzy godziny później byłem już w drodze na mecz amatorskiej ligi koszykówki. Poziom trochę niższy niż w Ameryce, ale emocje na pewno nie mniejsze. Ba! W pewnych momentach było piekło. To jest piękne, że ambicji nikomu nie można zabrać, nie ważne czy zarabiasz 20 milionów dolców na rok, czy robisz to dla zajawki.
W każdym razie do domu dotarłem po 11. Zmęczenie dawało już znać, ale z aren sportowych, płynnym ruchem przeniosłem się do kuchni. W lodówce czekało na mnie ciasto do wykończenia. Wczoraj zabrałem się pierwszy raz za przygotowania ciasta Lion, inspirowanego na kultowym batoniku o takiej samej nazwie. Przepis nie wymagał pieczenia, a kilkunastu minut zabawy z mikserem, i trochę zabawy jako budowlaniec.
Może opisze pokrótce z czego składa się ten rarytas. Podstawą ciasta są maślane herbatniki, które pokryłem solidną warstwą kajmaku (choć zdjęcia tego nie odzwierciedlają). Następnie poszła kolejna warstwa ciasteczek. Później jasny krem na bazie śmietanki, serka mascarpone i kilku dodatków. Ponownie ciasteczka, a na koniec ciemny krem na bazie śmietany, mascarpone, pokruszonych batoników lion oraz ryżu preparowanego. Całość umieściłem w kwadratowej tortownicy o wymiarze 24×24 cm. Zakryłem folią spożywczą, i włożyłem na 24 godziny do lodówki. Ciasto pięknie stężało. Wierzch ciasta posypałem startą czekoladą mleczną.
Bomba kaloryczna, ale jaka smaczna. Polecam do dobrej kawy – słodzić już nie musicie.
Pozdrawiam Was serdecznie 🙂
Piona!
Składniki:
Spód ciasta i warstwy
- 500 g maślanych ciasteczek
- 460 g kajmaku
Jasny krem
- 330 ml śmietany 30% (jak będzie 36% to jeszcze lepiej)
- 125 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka cukru pudru
Ciemny Krem
- 500 ml śmietanki 30 % lub 36%
- 125 g serka mascarpone
- 1 1/2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki cukru pudru
- 50 g ryżu preparowanego
- 90 g batoników lion
Dodatkowo:
- 50 g mlecznej czekolady
- papier do pieczenia
Proces twórczy:
- Przygotować jasny krem. Wrzucić wszystkie składniki do większej miski. Śmietana i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Za pomocą miksera ubić na sztywno.
- Przygotować ciemny krem. Wrzucić do miski schłodzoną śmietanę i mascarpone, ekstrakt z wanilii, kakao, cukier puder. Ubić na sztywno. Batoniki posiekać na małe kawałeczki i wrzucić do ubitego kremu. Wsypać ryż preparowany. Wymieszać wszystko łyżką.
- Wyłożyć blachę o wymiarach 24×24 papierem do pieczenia. Położyć na spód pierwszą warstwę maślanych herbatników.
- Wylać kajmak na warstwę herbatników. Równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. Położyć drugą warstwę herbatników.
- Wyłożyć jasny krem, równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. Położyć 3 warstwę herbatników.
- Wyłożyć ciemny krem, równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. Owinąć tortownicę folią spożywczą, i włożyć do lodówki na minimum kilka godzin, najlepiej na całą noc (ja trzymałem ciasto 24 godziny).
- Zetrzeć na drobnej tarce mleczną czekoladę. Posypać nią wierzch ciasta.
- Smacznego.