Szybki i bardzo prosty przepis na smaczne śniadanie. Włoska kanapka panini z aromatycznym czerwonym pesto, wędzoną na chłodno szynką szwarcwaldzką oraz ciągnącą się mozzarellą. Takie zestawienie sprawi, że każdy dzień rozpoczniesz z wielkim przytupem.
A co u Was gości na śniadaniowym talerzu?
Składniki:
Ciabatta
szynka szwarcwaldzka lub parmeńska
ser mozzarella
zioła prowansalskie
pesto czerwone:
8 pomidorów suszonych
2 łyżki orzeszków piniowych
4 -5 łyżek oliwy z oliwek
1-2 ząbki czosnku
garść świeżej bazylii
sól morska
pieprz ziołowy
Proces twórczy:
- Zabawę z panini zaczynamy od przygotowania pesto. Rozgrzewamy patelnię do czerwoności. Wrzucamy orzeszki i prażymy je na złoty kolor. Wyciągamy blender. Wrzucamy wszystkie składniki i dobrze miksujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję.
- Rozcinamy ciabattę. Dolną część bułki obficie smarujemy pesto. Kładziemy szynkę szwarcwaldzką i posypujemy ziołami prowansalskimi. Górną część także maczamy w pesto i dorzucamy pokaźną ilość mozzarelli.
- Zgniatamy dobrze ciabattę i wsadzamy do grilla elektrycznego. Grillujemy 5-6 minut. Smacznego.