PANINI Z CZERWONYM PESTO I SZYNKĄ SZWARCWALDZKĄ

Szybki i bardzo prosty przepis na smaczne śniadanie. Włoska kanapka panini z aromatycznym czerwonym pesto, wędzoną na chłodno szynką szwarcwaldzką oraz ciągnącą się mozzarellą. Takie zestawienie sprawi, że każdy dzień rozpoczniesz z wielkim przytupem.

A co u Was gości na śniadaniowym talerzu?

 

Składniki:

Ciabatta

szynka szwarcwaldzka lub parmeńska

ser mozzarella

zioła prowansalskie

pesto czerwone:

8 pomidorów suszonych

2 łyżki orzeszków piniowych

4 -5 łyżek oliwy z oliwek

1-2 ząbki czosnku

garść świeżej bazylii

sól morska

pieprz ziołowy

Proces twórczy:

  1. Zabawę z panini zaczynamy od przygotowania pesto. Rozgrzewamy patelnię do czerwoności. Wrzucamy orzeszki i prażymy je na złoty kolor. Wyciągamy blender. Wrzucamy wszystkie składniki i dobrze miksujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję.
  2. Rozcinamy ciabattę. Dolną część bułki obficie smarujemy pesto. Kładziemy szynkę szwarcwaldzką i posypujemy ziołami prowansalskimi. Górną część także maczamy w pesto i dorzucamy pokaźną ilość mozzarelli.
  3. Zgniatamy dobrze ciabattę i wsadzamy do grilla elektrycznego. Grillujemy 5-6 minut. Smacznego.

1-20170204_102027 1-20170204_102658 1-20170204_103438 1-20170204_103442

Dodaj komentarz