Kłaniam się nisko. Coś się kończy, coś się zaczyna. Po ponad trzech latach ciężkiej pracy w korpo, przechodzę do mniejszego korpo. Mam nadzieję, że za parę lat spełnię swoje marzenia i będę mógł być sam dla siebie szefem, i karmić Was pysznymi daniami z grilla. Zanim jednak to marzenie się ziści, wrzucam kolejny kultowy przepis z kuchni polskiej. Trwa w najlepsze sezon na niedoceniane śliwki, więc nie może zabraknąć knedli z tymi słodkimi owocami. Oczywiście knedle podane z rozpuszczonym masłem i cukrem pudrem. Pyszności.
Przepis na knedle nie jest skomplikowany. Wystarczy nie rozgotować ziemniaków, dodać jajko, mąkę pszenną i wyrobić masę. Następnie owinąć ciastem śliwkę i ugotować. Zresztą wszystkiego dowiecie z procesu twórczego.
Lece sieknąć drina.
Wasze zdrowie!
Piona.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- mąka pszenna
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 500 g śliwek węgierek średniej wielkości
- masło
- cukier trzcinowy
Proces twórczy:
-
Obrać i umyć ziemniaki. Ugotować w osolonej wodzie.
-
Przecisnąć ziemniaki przez praskę.
-
Włożyć ziemniaki do miski. Podzielić na 4 równe części. Jedną część wyjąć. W puste miejsce wsypać mąkę pszenną. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.
-
Wbić jajko i dokładnie wyrobić ciasto. Jeżeli jest bardzo klejące i nie chce odrywać się od dłoni, należy dosypać mąki.
-
Umyć śliwki, przepołowić na pół i wyjąć pestki.
-
Uformować z ciast wałek. Kroić po kawałku ciasta. Rozgnieść na dłoni. Położyć na placuszku śliwkę i zlepić ciasto. Turlać kilka chwil w dłoniach.
-
Wrzucać knedle do wrzącej wody partiami. Gotować 2-3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
-
Knedle polać roztopionym masłem i posypać cukrem trzcinowym lub cukrem pudrem.
- Smacznego