KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

Kłaniam się nisko. Coś się kończy, coś się zaczyna. Po ponad trzech latach ciężkiej pracy w korpo, przechodzę do mniejszego korpo. Mam nadzieję, że za parę lat spełnię swoje marzenia i będę mógł być sam dla siebie szefem, i karmić Was pysznymi daniami z grilla. Zanim jednak to marzenie się ziści, wrzucam kolejny kultowy przepis z kuchni polskiej. Trwa w najlepsze sezon na niedoceniane śliwki, więc nie może zabraknąć knedli z tymi słodkimi owocami. Oczywiście knedle podane z rozpuszczonym masłem i cukrem pudrem. Pyszności.

Przepis na knedle nie jest skomplikowany. Wystarczy nie rozgotować ziemniaków, dodać jajko, mąkę pszenną i wyrobić masę. Następnie owinąć ciastem śliwkę i ugotować. Zresztą wszystkiego dowiecie z procesu twórczego.

Lece sieknąć drina.

Wasze zdrowie!

Piona.

 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka pszenna
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 500 g śliwek węgierek średniej wielkości
  • masło
  • cukier trzcinowy

 

Proces twórczy:

  1. Obrać i umyć ziemniaki. Ugotować w osolonej wodzie.

  2. Przecisnąć ziemniaki przez praskę.

  3. Włożyć ziemniaki do miski. Podzielić na 4 równe części. Jedną część wyjąć. W puste miejsce wsypać mąkę pszenną. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.

  4. Wbić jajko i dokładnie wyrobić ciasto. Jeżeli jest bardzo klejące i nie chce odrywać się od dłoni, należy dosypać mąki.

  5. Umyć śliwki, przepołowić na pół i wyjąć pestki.

  6. Uformować z ciast wałek. Kroić po kawałku ciasta. Rozgnieść na dłoni. Położyć na placuszku śliwkę i zlepić ciasto. Turlać kilka chwil w dłoniach.

  7. Wrzucać knedle do wrzącej wody partiami. Gotować 2-3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.

  8. Knedle polać roztopionym masłem i posypać cukrem trzcinowym lub cukrem pudrem.

  9. Smacznego