FRITTATA Z ZIEMNIAKAMI I SZPARAGAMI

Kłaniam się nisko. Dzisiaj będzie prosto, pysznie i po włosku. Dawno nie gościł u mnie włoski omlet zwany potocznie frittata. Tylu ilu kucharzy, tyle pomysłów na ten rarytas. Jadłem już z chorizo, szpinakiem, szynką parmeńską, i wieloma innymi składnikami. Zawsze zajadałem się do ostatniego okruszka. Pożywny posiłek, który na długo pozostawia uczucie sytości. Bardzo prosty w przygotowaniu.

Sezon na szparagi osiągnął optymalny poziom. Za jeden pęczek trzeba zapłacić jedyne 7 złoty (za 500 g), więc nie ma co się zastanawiać tylko wykorzystywać białe czy zielone szparagi do wszystkiego. W mojej frittacie oprócz zielonego dobrodziejstwa użyłem jeszcze młodych ziemniaczków, hiszpańskiego chorizo, oraz jajek – wybierajcie te z wolnego wybiegu. Nie mogło też zabraknąć startego parmezanu.

Zazwyczaj frittatę przygotowuje się na patelni, ja dzisiaj trochę pokombinowałem, i zrobiłem w naczyniu żaroodpornym. Trochę dłużej mi to zajęło czasu, ale frittata wyszła bardziej puszysta. Trzeba przecierać coraz to nowe szlaki w kuchni, żeby nie było nudno.

Pozdrawiam.

Piona!

 

Składniki:

  • 4 młode ziemniaczki
  • 100 g chorizo
  • 3 jajka
  • garść tartego parmezanu
  • 1 mała cebula
  • 3-4 zielone szparagi
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz biały
  • szczypta gałki muszkatołowej

 

Proces twórczy:

  1. Umyć i obrać ziemniaki. Pokroić w talarki. Wrzucić do wrzącej wody. Gotować 10 minut.
  2. Pokroić w kostkę lub talarki chorizo. Podsmażyć na patelni.
  3. Cebulę pokroić w piórka. Poszatkować szczypiorek.
  4. Zetrzeć parmezan.
  5. Oderwać twarde końcówki szparagów. Podsmażyć na patelni przez 3-4 minuty.
  6. Ułożyć ziemniaki w naczyniu żaroodpornym. Dodać chorizo i cebulę.
  7. Roztrzepać jajka, dodać parmezan. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Masę przelać do naczynia żaroodpornego.
  8. Położyć na wierzch szparagi.
  9. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 10 minut.
  10. Posypać całość szczypiorkiem.