BURGER ONION RINGS

Kłaniam się nisko. Zdałem sobie sprawę, iż bardzo dawno na blogu nie gościła cykl „Niedziela Dzień Burgera”. Flagowy program Chillout-z Z Grillem musi o sobie przypomnieć. Trudno zliczyć ile burgerów wyszło z pod mojej ręki, i w jakich wariantach, oraz ile osób konsumowało moje wyroby. Praktycznie robiłem buksy z każdego mięsa. Nawet jakiś vege przemknął pomiędzy klasycznymi propozycjami. Nie martwcie się pomysłów mam jeszcze pełno.

Przeglądając portale społecznościowe natrafiłem na reklamę Lidla, w której była zawarta informacja dotycząca konkursu, który wprawdzie trwa jeszcze kilka godzin. W głównej mierze chodzi o zrobienie zdjęcia jednego z produktów marki McEnnedy, i oznaczenie osoby z którą udałoby się na podróż po USA. Oczywiście w kilku zdaniach trzeba uzasadnić swój wybór.

Osoby, które dobrze mnie znają – wiedzą, że kocham swoją żonę, uwielbiam koszykówkę, i pochłaniam burgery. Dwie z trzech wymienionych pozycji, w USA cieszy się największą popularnością. Dlatego jednym z marzeń (celów) jest odwiedzenie tego zakątku świata. Długo się nie zastanawiałem, i wziąłem udział w zabawie.

Na łatwiznę nie chodzę, dlatego nie wystarczyło zwykłe foto na Insta. Musiałem zrobić potrawę, którą będę mógł Wam z czystym sumieniem zaproponować, i polecić produkt McEnnedy. Padło na prażoną cebulkę. Ten rodzaj cebulki najlepiej sprawdza się w hot-dogach, burgerach, tostach i różnego typu zapiekankach. Wielokrotnie używałem w swoich propozycjach tego składnika, więc musiałem podnieść sobie jeszcze trochę zachodu, aby się nie powtarzać. Kilka chwil i powstał On, Burger Onion Rings.

Burger Onion Rings, to 250 g wołowiny, domowa buła, potrójny ser mimolette, kolorowe pomidory, pikle, majonez chipotle, krążki cebulowe oraz wspomniana prażona cebulka. Krążki cebulowe powstały na bazie mąki pszennej, piwa i bułki tartej. Krok po kroku wszystko jest opisane w procesie twórczym.

Dawno tak ślinka mi nie leciała na widok jedzenia, jak podczas dzisiejszej sesji fotograficznej. Było przepyszne. Polecam tego buksa.

Trzymajcie kciuki, może szczęście się uśmiechnie i wybiorę się w podróż życie 🙂

Trzymajcie się,

Piona!

 

Składniki:

  • 250 g antrykotu wołowego
  • domowa bułka do burgerów
  • prażona cebulka
  • sałata
  • pomidor żółty
  • pomidor malinowy
  • pikle
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej

 

Onion Rings

  • 3 duże cebule
  • 130 g mąki pszennej
  • 160 ml zimnego piwa
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bułka tarta
  • sól
  • olej do smażenia

 

Majonez Chipotle

  • 3-4 łyżki domowego majonezu
  • 2 papryczki chipotle
  • 2 łyżeczki sosu z papryczki chipotle

 

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć mięso. Zmielić na grubych oczkach. Przyprawić solą, pieprzem, papryką wędzoną. Uformować burgera. Mięso najlepiej wyjąć z lodówki 30 minut przed mieleniem.
  2. Przygotować Onion Rings. Wymieszać za pomocą rózgi lub miksera w misce: mąkę, piwo, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Obrać cebulę z pierwszej (wierzchniej) warstwy.
  3. Pokroić obrane cebule w krążki o szerokości jednego centymetra. Rozdzielić każdy krążek z osobna. Pozbyć się przezroczystych błon (jeżeli takie będą).
  4. Rozgrzać olej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Krążek najpierw zamoczyć w cieście piwnym, następnie w bułce tartej. Wrzucić do oleju, i smażyć ok. 1 minuty, aż uzyska złotawy kolor. Zdjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu ręcznikami papierowymi.
  5. Przygotować majonez chipotle. Dwie małe papryczki chipotle wyjąć z puszki i poszatkować drobno, dodać majonez i sok z puszki papryczki chipotle. Dokładnie wymieszać.
  6. Rozgrzać patelnię grillową do czerwoności. Smażyć kotlet z każdej strony po 4-5 minut.
  7. Podpiec w piekarniku bułkę.
  8. Złożyć burgera. Bułka -> ser mimolette -> majonez -> sałata -> burger -> ser -> pikle -> pomidor żółty -> pomidor malinowy -> majonez -> prażona cebulka -> onion rings -> bułka.
  9. Smacznego.