Kłaniam się nisko. Zdałem sobie sprawę, iż bardzo dawno na blogu nie gościła cykl „Niedziela Dzień Burgera”. Flagowy program Chillout-z Z Grillem musi o sobie przypomnieć. Trudno zliczyć ile burgerów wyszło z pod mojej ręki, i w jakich wariantach, oraz ile osób konsumowało moje wyroby. Praktycznie robiłem buksy z każdego mięsa. Nawet jakiś vege przemknął pomiędzy klasycznymi propozycjami. Nie martwcie się pomysłów mam jeszcze pełno.
Przeglądając portale społecznościowe natrafiłem na reklamę Lidla, w której była zawarta informacja dotycząca konkursu, który wprawdzie trwa jeszcze kilka godzin. W głównej mierze chodzi o zrobienie zdjęcia jednego z produktów marki McEnnedy, i oznaczenie osoby z którą udałoby się na podróż po USA. Oczywiście w kilku zdaniach trzeba uzasadnić swój wybór.
Osoby, które dobrze mnie znają – wiedzą, że kocham swoją żonę, uwielbiam koszykówkę, i pochłaniam burgery. Dwie z trzech wymienionych pozycji, w USA cieszy się największą popularnością. Dlatego jednym z marzeń (celów) jest odwiedzenie tego zakątku świata. Długo się nie zastanawiałem, i wziąłem udział w zabawie.
Na łatwiznę nie chodzę, dlatego nie wystarczyło zwykłe foto na Insta. Musiałem zrobić potrawę, którą będę mógł Wam z czystym sumieniem zaproponować, i polecić produkt McEnnedy. Padło na prażoną cebulkę. Ten rodzaj cebulki najlepiej sprawdza się w hot-dogach, burgerach, tostach i różnego typu zapiekankach. Wielokrotnie używałem w swoich propozycjach tego składnika, więc musiałem podnieść sobie jeszcze trochę zachodu, aby się nie powtarzać. Kilka chwil i powstał On, Burger Onion Rings.
Burger Onion Rings, to 250 g wołowiny, domowa buła, potrójny ser mimolette, kolorowe pomidory, pikle, majonez chipotle, krążki cebulowe oraz wspomniana prażona cebulka. Krążki cebulowe powstały na bazie mąki pszennej, piwa i bułki tartej. Krok po kroku wszystko jest opisane w procesie twórczym.
Dawno tak ślinka mi nie leciała na widok jedzenia, jak podczas dzisiejszej sesji fotograficznej. Było przepyszne. Polecam tego buksa.
Trzymajcie kciuki, może szczęście się uśmiechnie i wybiorę się w podróż życie 🙂
Trzymajcie się,
Piona!
Składniki:
- 250 g antrykotu wołowego
- domowa bułka do burgerów
- prażona cebulka
- sałata
- pomidor żółty
- pomidor malinowy
- pikle
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
Onion Rings
- 3 duże cebule
- 130 g mąki pszennej
- 160 ml zimnego piwa
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- bułka tarta
- sól
- olej do smażenia
Majonez Chipotle
- 3-4 łyżki domowego majonezu
- 2 papryczki chipotle
- 2 łyżeczki sosu z papryczki chipotle
Proces twórczy:
- Umyć i osuszyć mięso. Zmielić na grubych oczkach. Przyprawić solą, pieprzem, papryką wędzoną. Uformować burgera. Mięso najlepiej wyjąć z lodówki 30 minut przed mieleniem.
- Przygotować Onion Rings. Wymieszać za pomocą rózgi lub miksera w misce: mąkę, piwo, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Obrać cebulę z pierwszej (wierzchniej) warstwy.
- Pokroić obrane cebule w krążki o szerokości jednego centymetra. Rozdzielić każdy krążek z osobna. Pozbyć się przezroczystych błon (jeżeli takie będą).
- Rozgrzać olej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Krążek najpierw zamoczyć w cieście piwnym, następnie w bułce tartej. Wrzucić do oleju, i smażyć ok. 1 minuty, aż uzyska złotawy kolor. Zdjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu ręcznikami papierowymi.
- Przygotować majonez chipotle. Dwie małe papryczki chipotle wyjąć z puszki i poszatkować drobno, dodać majonez i sok z puszki papryczki chipotle. Dokładnie wymieszać.
- Rozgrzać patelnię grillową do czerwoności. Smażyć kotlet z każdej strony po 4-5 minut.
- Podpiec w piekarniku bułkę.
- Złożyć burgera. Bułka -> ser mimolette -> majonez -> sałata -> burger -> ser -> pikle -> pomidor żółty -> pomidor malinowy -> majonez -> prażona cebulka -> onion rings -> bułka.
- Smacznego.