Siemanko. Wczoraj wieczorem naszła mnie ochota na cannelloni nadziewane mięsnym farszem. Była wprawdzie dopiero dwudziesta, ale nie miałem jakoś werwy stać przy garach. Dlatego zachciankę przełożyłem na dzisiaj. Będąc we Włoszech nie miałem przyjemności jeść tego dania, więc zupełnie improwizowałem.
Mięsny farsz przygotowałem na bazię mięsa wołowego z dodatkiem łopatki wieprzowej. Dodatkowo w farszu wylądowała pomidorowa passata, trochę bulionu warzywnego, marchewka, cebula, czosnek i duża ilość ziół prowansalskich. Sos wyszedł dość gęsty, aby nie wypływał z makaronowych rurek. Cannelloni nadziewałem ręcznie, gdyż jest to najwygodniejsza i zarazem najdokładniejsza metoda. Rurki postawiłem pionowo i stopniowo wypełniałem farszem, dociskając palcem, aby były wypełnione po same brzegi. Cannelloni przełożyłem do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Następnie resztę sosu wylałem na makaron. Zrobiłem jeszcze sos beszamelowy, aby wszystko smakowało jak od włoskiej gospodyni. Na sam koniec pieczenia posypałem danie tartą mozzarellą i parmezanem.
Jak smakowało? Obłędnie, może zdjęcia oddadzą choć trochę rozkoszy jaka mnie spotkała podczas konsumpcji.
Piona !
Składniki:
- 400 g karku wołowego
- 200 g łopatki wieprzowej
- makaron cannelloni
- 100 ml bulionu warzywnego
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 1 duża marchewka
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- szczypta cukru
- mozzarella tarta
sos beszamelowy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 300 ml mleka
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatowej
Proces twórczy:
- Umyć i osuszyć mięso. Zmielić mięso na średnich oczkach.
- Pokroić w drobną kostkę cebulę i czosnek. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach.
- Zeszklić na złoty kolor cebulę, następnie dodać czosnek i marchewkę. Wszystko podsmażyć 5 minut. Zawartość patelni przełożyć do miski.
- Przyprawić mięso: solą, pieprzem, papryką słodką. Smażyć mięso 10 minut.
- Wlać bulion i dodać marchewkę z cebulą i czosnkiem. Wszystko smażyć kolejne 5 minut.
- Wlać passatę. Przyprawić wszystko solą i ziołami prowansalskimi. Dodać szczyptę cukru. Dusić na małym ogniu przez 20-25 minut. Odstawić farsz do wystygnięcia.
- Nadziać cannelloni farszem. Najlepiej robić to ręcznie. Nadziane rurki przełożyć do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
- Rozsmarować resztę sosu na makaronie.
- Przygotować sos beszamelowy. Rozpuścić masło na patelni. Dodać 2 łyżki mąki, szybko mieszać aby nie powstały gródki. Kiedy masa będzie gładka dolać mleko. Gotować ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Posmarować sosem beszamelowym cannelloni.
- Włożyć naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 35 minut. Pod koniec pieczenia posypać danie tartą mozzarellą i parmezanem.