ESKALOPKI Z SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ

Kłaniam się nisko. Dzisiaj poleciałem z klasyką polskiej kuchni, czyli eskalopki, młode ziemniaczki oraz surówka z młodej kapusty. Oczywiście trochę zmodyfikowałem kotlet z piersi kurczaka, dodając szpinak z czosnkiem oraz ser mozzarella. Kilka dodatkowych składników uczyniło „cycka” szlachetnym daniem.

Nie ma co się przy tym zestawie bardziej rozpisywać. Większej filozofii w przygotowaniu nie ma. Z resztą wszystkiego dowiecie się w przepisie. Poprowadzę Was krok po kroku, aby osiągnąć wymierzony efekt końcowy.

Miłej niedzieli.

Piona

 

Składniki:

  • 1 duża pierś kurczaka
  • 500 g szpinaku baby
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kulka sera mozzarella
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • łyżka masła

 

Surówka z młodej kapusty

  • 500 g kapusty młodej
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1/2 cebuli białej
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć pierś. Przeciąć pierś wzdłuż i rozbić tłuczkiem na cienkie kotleciki.
  2. Przyprawić pierś solą i pieprzem z obydwu stron.
  3. Obtoczyć pierś w mące, następnie w rozbełtanym jajku (jako też można przyprawić solą i pieprzem), i jeszcze raz w mące.
  4. Roztopić łyżkę masła na patelni. Wsypać szpinak i czosnek. Lekko posolić i smażyć do momentu kiedy szpinak puści wodę (skurczy się).
  5. Smażyć pierś na oleju rzepakowym po 4 minuty z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Na koniec smażenia położyć na piersi szpinak i mozzarellę. Przykryć patelnię przykrywką i czekać, aż ser się roztopi.
  6. Poszatkować kapustę. Pokroić cebulę w kostkę, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach. W misce wymieszać olej, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz czarny. Zalewę przelać do reszty składników. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
  7. Eskalopki podawać z ziemniakami i surówką.
  8. Smacznego.