Kłaniam się nisko. Dzisiaj poleciałem z klasyką polskiej kuchni, czyli eskalopki, młode ziemniaczki oraz surówka z młodej kapusty. Oczywiście trochę zmodyfikowałem kotlet z piersi kurczaka, dodając szpinak z czosnkiem oraz ser mozzarella. Kilka dodatkowych składników uczyniło „cycka” szlachetnym daniem.
Nie ma co się przy tym zestawie bardziej rozpisywać. Większej filozofii w przygotowaniu nie ma. Z resztą wszystkiego dowiecie się w przepisie. Poprowadzę Was krok po kroku, aby osiągnąć wymierzony efekt końcowy.
Miłej niedzieli.
Piona
Składniki:
- 1 duża pierś kurczaka
- 500 g szpinaku baby
- 4 ząbki czosnku
- 1 kulka sera mozzarella
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- łyżka masła
Surówka z młodej kapusty
- 500 g kapusty młodej
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1/2 cebuli białej
- 1 marchewka
- 3 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Proces twórczy:
- Umyć i osuszyć pierś. Przeciąć pierś wzdłuż i rozbić tłuczkiem na cienkie kotleciki.
- Przyprawić pierś solą i pieprzem z obydwu stron.
- Obtoczyć pierś w mące, następnie w rozbełtanym jajku (jako też można przyprawić solą i pieprzem), i jeszcze raz w mące.
- Roztopić łyżkę masła na patelni. Wsypać szpinak i czosnek. Lekko posolić i smażyć do momentu kiedy szpinak puści wodę (skurczy się).
- Smażyć pierś na oleju rzepakowym po 4 minuty z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Na koniec smażenia położyć na piersi szpinak i mozzarellę. Przykryć patelnię przykrywką i czekać, aż ser się roztopi.
- Poszatkować kapustę. Pokroić cebulę w kostkę, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach. W misce wymieszać olej, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz czarny. Zalewę przelać do reszty składników. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
- Eskalopki podawać z ziemniakami i surówką.
- Smacznego.