Kłaniam się nisko. Jak tam moi drodzy przyjaciele mija Wam weekend? Wypoczęci czy leczycie kaca? U mnie weekend minął na sportowo. Wreszcie rozpoczęła się liga koszykówki, i mogę wypocić większość kalorii z prezentowanych na blogu potraw. Rozpoczęcie sezonu uważam za udane, gdyż moja drużyna pokazała charakter i schodziła z parkietu jako zwycięzcy.
Weekend zakończyłem zabawą w kuchni. Tym razem zmierzyłem się z klasykiem kuchni Ameryki Południowej. Do tej pory nigdy tego dania nie jadłem i nie kosztowałem, więc nie wiedziałem czego mogę się spodziewać. W polskich internetach nie widziałem nigdzie przepisu. Został mi jedynie brazylijski youtube. Dzięki brazylijskim serialom oglądanych przez moją babcię, byłem osłuchany z językiem portugalskim. Kilka filmików i zarys przepisu był gotowy. Dzisiaj przygotowałem Pastel de feira, czyli brazylijski „fast food”.
Pastel de feira to „pierożek” przygotowany z mąki pszennej, wody, octu, oliwy oraz brazylijskiego trunku cachaca. Nadzienie brazylijskiego przysmaku jest różnorodne, jedni robią z suszoną wołowiną, inni mielonym mięsem, albo wersję z samymi warzywami lub serem. Tak naprawdę nie ma granic. Co masz w lodówce to możesz użyć. Z tego co mi wiadomo, to Brazylijczycy są miłośnikami wołowiny, więc moja wersja będzie z dodatkiem beef jerky – suszonej wołowiny. Zrobię również z mięsem mielonym w sosie pomidorowym. Pastel smaży się na głębokim tłuszczu i wystarczy kilkadziesiąt sekund, aby był już gotowy do spożycia.
W smaku rewelacja. Dzięki alkoholowi, ciasto nie nasiąkło tłuszczem i było chrupiące. Farsz gorący, a ser pięknie się ciągnął.Tak mogę kończyć każdy weekend.
Dzięki za uwagę.
Piona !
Składniki:
Ciasto
- 400 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłej wody
- 20 ml octu winnego
- 20 ml oleju lub oliwy
- 20 ml cachaca lub biały rum
- sól
dodatki
- 100 g beef jerky (suszona wołowina)
- ser żółty
- 200 g mięso mielone wołowe lub wieprzowego
- 100 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka papryki słodkiej
- cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
- zioła prowansalskie
Proces twórczy:
- Umyć i osuszyć mięso. Zmielić na drobnych oczkach.
- Pokroić cebulę na drobną kosteczkę. Podsmażyć na złoty kolor. Dodać mięso. Smażyć kolejne 5-6 minut.
- Wlać passatę. Przecisnąć czosnek przez praskę. Dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie, paprykę słodką. Dusić 15 minut na małym ogniu.
- Przygotować ciasto. Przesiać mąkę przez sito dwa razy. Rozpuścić sól w ciepłej wodzie.
- Wlać wodę do mąki. Dodać olej, ocet oraz cachaca. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.
- Wyrabiać ciasto 5 minut.
- Podzielić ciasto na dwie części. Rozwałkować ciasto na stolnicy na grubość 3-4 milimetrów. Za pomocą nożyka do pizzy, wykroić prostokąt. Odkroić paski o szerokości 7 cm.
- Na środek nakładamy ser żółty i farsz (suszoną wołowiną albo mięso mielone).
- Zlepić końce ciasta. Wszystkie boki ciasta, po naciskać widelcem.
- Rozgrzać olej. Wsadzać pastele pojedynczo. Smażyć po 30-40 sekund z każdej strony. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.