PASTEL DE FEIRA

Kłaniam się nisko. Jak tam moi drodzy przyjaciele mija Wam weekend? Wypoczęci czy leczycie kaca? U mnie weekend minął na sportowo. Wreszcie rozpoczęła się liga koszykówki, i mogę wypocić większość kalorii z prezentowanych na blogu potraw. Rozpoczęcie sezonu uważam za udane, gdyż moja drużyna pokazała charakter i schodziła z parkietu jako zwycięzcy.

Weekend zakończyłem zabawą w kuchni. Tym razem zmierzyłem się z klasykiem kuchni Ameryki Południowej. Do tej pory nigdy tego dania nie jadłem i nie kosztowałem, więc nie wiedziałem czego mogę się spodziewać. W polskich internetach nie widziałem nigdzie przepisu. Został mi jedynie brazylijski youtube. Dzięki brazylijskim serialom oglądanych przez moją babcię, byłem osłuchany z językiem portugalskim. Kilka filmików i zarys przepisu był gotowy. Dzisiaj przygotowałem Pastel de feira, czyli brazylijski „fast food”.

Pastel de feira  to „pierożek” przygotowany z mąki pszennej, wody, octu, oliwy oraz brazylijskiego trunku cachaca. Nadzienie brazylijskiego przysmaku jest różnorodne, jedni robią z suszoną wołowiną, inni mielonym mięsem, albo wersję z samymi warzywami lub serem. Tak naprawdę nie ma granic. Co masz w lodówce to możesz użyć. Z tego co mi wiadomo, to Brazylijczycy są miłośnikami wołowiny, więc moja wersja będzie z dodatkiem beef jerky – suszonej wołowiny. Zrobię również z mięsem mielonym w sosie pomidorowym. Pastel smaży się na głębokim tłuszczu i wystarczy kilkadziesiąt sekund, aby był już gotowy do spożycia.

W smaku rewelacja. Dzięki alkoholowi, ciasto nie nasiąkło tłuszczem i było chrupiące. Farsz gorący, a ser pięknie się ciągnął.Tak mogę kończyć każdy weekend.

Dzięki za uwagę.

Piona !

 

Składniki:

Ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 20 ml octu winnego
  • 20 ml oleju lub oliwy
  • 20 ml cachaca lub biały rum
  • sól

 

dodatki

  • 100 g beef jerky (suszona wołowina)
  • ser żółty
  • 200 g mięso mielone wołowe lub wieprzowego
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • zioła prowansalskie

 

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć mięso. Zmielić na drobnych oczkach.
  2. Pokroić cebulę na drobną kosteczkę. Podsmażyć na złoty kolor. Dodać mięso. Smażyć kolejne 5-6 minut.
  3. Wlać passatę. Przecisnąć czosnek przez praskę. Dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie, paprykę słodką. Dusić 15 minut na małym ogniu.
  4. Przygotować ciasto. Przesiać mąkę przez sito dwa razy. Rozpuścić sól w ciepłej wodzie.
  5. Wlać wodę do mąki. Dodać olej, ocet oraz cachaca. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.
  6. Wyrabiać ciasto 5 minut.
  7. Podzielić ciasto na dwie części. Rozwałkować ciasto na stolnicy na grubość 3-4 milimetrów. Za pomocą nożyka do pizzy, wykroić prostokąt. Odkroić paski o szerokości 7 cm.
  8. Na środek nakładamy ser żółty i farsz (suszoną wołowiną albo mięso mielone).
  9. Zlepić końce ciasta. Wszystkie boki ciasta, po naciskać widelcem.
  10. Rozgrzać olej. Wsadzać pastele pojedynczo. Smażyć po 30-40 sekund z każdej strony. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

1-IMG_3409 1-IMG_3414 1-IMG_3421 1-IMG_3427 1-IMG_34301-IMG_3390 1-IMG_3396 1-IMG_3387

Dodaj komentarz