Kłaniam się nisko. Dawno, ale to dawno nie wrzucałem żadnego filmiku na kanał na YouTube. Pewnie zdecydowana większość z Was, nawet nie wie, że takowy istnieje. Postanowiłem trochę się pogimnastykować w kuchni, i nakręcić autorski przepis na zupę gyros.
Co to takiego zupa gyros? Jest to bardziej danie jednogarnkowe niż zupa, ale pozostańmy przy standardowej nazwie. Zupa powstała na bazie domowego bulionu drobiowo-wołowego, wysokiej jakości passaty pomidorowej, mięsa drobiowego i kilku warzyw. Oczywiście wleciały jeszcze przyprawy, a na koniec tarty cheddar. Co do mięsa to użyłem piersi kurczaka oraz podudzia pozbawionego skóry i kości. Kurczaka zamarynowałem w domowej mieszance przypraw gyros.
Z warzyw w zupie wylądowała czerwona papryka, chili, cebula, czosnek oraz konserwowa kukurydza. Taka naprawdę nic skomplikowanego w przygotowaniu zupy gyros nie ma. Wystarczy kupić wysokiej jakości produkty, a garnek zniknie szybciej niż myślicie.
Zachęcam Wszystkich do zasubskrybowania kanału na YouTube oraz śledzenia moich poczynań.
Pozdrawiam.
Piona!
Składniki:
- 1,2 l bulionu drobiowo – wołowego
- 400 ml passaty pomidorowej
- 1 duża papryka czerwona
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula biała
- ½ puszki kukurydzy konserwowej
- 1 papryczka chili
- 3 ząbki czosnku
- ziele angielskie
- liście laurowe
- 40 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki sosu sojowego
Mieszanka gyros
- ½ łyżeczki wędzonej papryki chili
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- ½ łyżki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 3 łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- ½ łyżeczki majeranku
- Sól
Proces twórczy:
- Umyć i osuszyć mięso. Pokroić w większą kostkę. Przełożyć do miski. Wlać olej rzepakowy, wsypać mieszankę przypraw. Wymieszać. Zawinąć miskę w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 60 minut.
- Pokroić umyte warzywa (papryka, cebula, czosnek) w kostkę.
- Podsmażyć cebulę z czosnkiem na złoty kolor. Następnie dodać zamarynowane mięso i smażyć 5-7 minut.
- Zagotować bulion. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przełożyć zawartość patelni i gotować na małym ogniu przez 20-30 minut.
- Przesmażyć na maśle paprykę czerwoną i chili. Dodać do zupy. Wlać passatę pomidorową i sos sojowy. Wsypać kukurydzę. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować kolejne 10-15 minut.
- Nalać zupę na talerz, na wierzch zetrzeć ser cheddar.
- Smacznego.



