PYZY Z MIĘSEM

1-IMG_2469

Kłaniam się nisko. Pogoda nie rozpieszcza uczniów i urlopowiczów. Zamiast pięknego słoneczka, nad krajem unoszą się „mokre chmury”. Panujący klimat przeniósł się też na mój „kulinarny” nastrój. Nie wiem czemu, ale w myślach udałem się do zimowych wspomnień z dzieciństwa, kiedy to lepiłem śnieżki i rzucałem w najładniejsze „panny” w szkole. Dość wyraźnie z wizualizowałem sobie moment lepienia śnieżek, i przy tym lepieniu się zatrzymajmy. Tak mnie ten proces zaciekawił, iż postanowiłem w taki sposób pobawić się w kuchni.

Jak lepić to na bogato. Danie przypominające kulkę ? Hmm… Knedle, pulpeciki, kluski śląski (te bez dziurki) ? Nie tym razem. Dziś zrobiłem PYZY! Dla niewtajemniczonych pyzy to kulki ziemniaczane z mięsnym farszem, podane z okrasą lub wypasionym sosikiem. Jak szaleć to na całego.

Myślicie, że jak taką ziemniaczaną kulką rzucę w swoją ukochaną to się obrazi? W końcu za małolata rzucanie śnieżkami było jednym ze sposobów na „bajerkę” – dziwnie to teraz wygląda z perspektywy trzydziestoletniego dżentelmena. Lepiej „rzucę” kilka kulek na talerz – bezpieczniejsza wersja na wyznanie uczucia. Przez żołądek do serca.

Piona!

 

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 300-400 g ugotowanej łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatowa

 

sos

  • 150-200 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 300 ml śmietany 30%
  • sól
  • pieprz

 

Proces twórczy:

  1. Obrać i umyć ziemniaki. Pierwszą połowę ziemniaków ugotować w osolonej wodzie, drugą część zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
  2. Przecisnąć przez praskę ugotowane ziemniaki. Tarte ziemniaki odsączyć z nadmiaru soku.
  3. Połączyć ugotowane ziemniaki z tartymi. Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz wbić jajko. Jeżeli została skrobia z tartych ziemniaków, też można dodać. Dokładnie wymieszać.
  4. Zmielić mięso na drobnych oczkach. Pokroić cebulę w drobną kosteczkę i zeszklić na maśle. Cebulę dodać do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatową. Jeżeli masa mięsna jest za sucha, można wbić jedno jajko i dodać 2 łyżki bułki tartej (ewentualnie podlać lekko rosołkiem).
  5. Uformować wałek z masy ziemniaczanej. Odkroić kawałek ciasta. Uformować kulkę, a następnie spłaszczyć w mokrej dłoni i dodać łyżeczkę farszu. Zlepić z powrotem ciasto w kulkę. Powtórzyć czynność, aż braknie masy ziemniaczanej.
  6. Gotować w osolonej wodzie 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Odsączyć z wody.
  7. Sos śmietanowy: boczek i cebulę pokroić w kosteczkę. Bekon podsmażyć w skwarki. Następnie dodać cebulę i zeszklić na złoty kolor. Wlać śmietanę i zmniejszyć gaz. Redukować, aż sos zgęstnieje (można dodać łyżkę mąki, aby bardziej zagęścić sos). Przyprawić solą i pieprzem.

1-IMG_2465 1-IMG_2469 1-IMG_2473 1-IMG_2480

Dodaj komentarz