PIZZOWY ROŻEK – PIZZA CONES

1-IMG_2075

Siemano. W dalszym ciągu utrzymują się tropikalne upały. Jak dla mnie temperaturowa sielanka może trwać do końca wakacji. W upalne dni najlepiej sprzedają się lody, pod każdą postacią. Ja osobiście uwielbiam różnego rodzaju rożki. Od dwóch lat zrobiła się moda na lody rzemieślnicze, nowe lodziarnie powstają jak grzyby po deszczu, niczym kilkanaście lat temu kebsy. Praktycznie na każdym rogu, można dostrzec lodowego rzemieślnika. Najbardziej dziwi mnie to, że każdy lodowy „biznesmen” ma bogata historię, sięgającą kilkunastu lat wstecz. Szkoda, że nigdzie wcześniej ich nie widziałem i o nich nie słyszałem (a trochę na tym świecie żyję). Przypadek ? Nie sądzę. Magia marketingu.

Dziś środa dzień loda. Chcąc celebrować ten wyjątkowy dzień, postanowiłem zrobić wariację rożkową. Wprawdzie to danie będzie gorące i nie będzie miało nic wspólnego z zamrożoną śmietaną, to pomysł wydaje się ciekawy. PIZZA w kształcie rożka, z przepysznym wypełnieniem i mozzarellą wypełnioną po sam dekiel ! Oto moje kuchenne wygibasy.

Zanim udało mi się pochłonąć trzy pizzowe rożki musiałem się trochę po wygimnastykować. Sam proces tworzenia pizzy nie jest zbyt skomplikowany. Ciasto robi się błyskawicznie, składniki wystarczy pokroić w kostkę, a kurczoka podsmażyć. Tyle w tematyce kulinarnej. Najwięcej pracy było w przygotowaniu „formy” rożka. Gotowców nigdzie nie można było kupić. Trza było zakasać rękawy i samemu skonstruować stelaż na pizzę. Ostatni raz, zajęcia podobnego typu wykonywałem na plastyce w podstawówce, było to jakieś 17 lat temu. Z wprawy wyszedłem. Kilkanaście minut, graślawie wycinałem tekturę (puste pudełko po pizzy mrożonej xD) i zwijałem w stożek, w międzyczasie pod nosem padła kilka razy „kurwa”. Jakimś cudem moje ręce są całe.

Rożki wykonałem z kartonu, a następnie owinąłem folią aluminiową.

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki typu 00
  • 30 g drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli

 

dodatki

  • kurczak
  • papryka
  • cebula czerwona
  • kukurydza
  • mozzarella

 

Proces twórczy:

  1. Przesiać mąkę dwa razy. Do mąki dodać drożdże, cukier, sól oraz ciepłą wodę. Wyrabiać ciasto minimum 10 minut.

  2. Przełożyć wyrobione ciasto do miski. Powierzchnię ciasta posmarować oliwą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.

  3. Pokroić warzywa w kosteczkę.

  4. Umyć i osuszyć kurczaka. Pokroić na kawałki. Przyprawić ulubioną mieszanką przypraw. Podsmażyć na oliwie z oliwek.

  5. Rozwałkować ciasto na oprószonej mąką stolnicy.

  6. Owinąć ciastem „formy rożkowe”. Łączenia ciasta dobrze pozgniatać palcami, aby ciasto podczas pieczenia się nie rozpadło.

  7. Włożyć formy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec 8 minut.

  8. Wyjąć rożki pizzowe. Pozbyć się tekturowej formy.

  9. Polać ścianki rożków sosem pomidorowym, następnie wypełnić rożek ulubionymi składnikami.

  10. Włożyć rożki do kubków i piec kolejne 4-5 minut w piekarniku.

1-IMG_2070 1-IMG_2075 1-IMG_2081 1-IMG_2082 1-IMG_2086

Dodaj komentarz